Témaindító hozzászólás
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Margit2 receptje:
Epres-tejszínes túrótorta
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 0,5 dl étolajat, 3 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 3 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es torta formában megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig ( tűpróba!) sütjük.
Krémhez:
1 csomag vanília ízű pudingpor, 25 dkg tehéntúró, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín (én hulalát használtam!), 10 g zselatin, 12 g színtelen tortazselé. Kb. 60 dkg friss eper.
Elkészítés:
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk, majd a dermedő krémbe keverjük.
A krém felét egyenletesen a piskótára simítjuk, és jól megrakjuk eperrel. Ezután a második felét is rákenjük, és azt is eperrel kirakjuk, aztán a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészített, színtelen tortazselével leöntjük, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Kaukázusi gyümölcstorta
Hozzávalók: 6 dl kaukázusi kefir, 12 gramm zselatin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs. (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb..)
Elkészítése: 2 dl kefirt felfőzöm a zselatinnal (kb. 3 perc). A többi hozzávalót alaposan összekeverem 1 tálban a gyümölcs kivételével. Majd hozzáöntöm a langyosra hűlt zselatinos kefirt. Ezután kivizezett kuglóf formába öntöm, és belerakom az összeaprított gyümölcsöt. Végül 3 órára a hűtőbe teszem. Ha megszilárdul kiöntöm egy tálra. Fogyókúrások is bátran ehetik!
Mivel nagyon kevésnek találtam az eredeti receptet a kuglóf sütőmbe, ezért megemeltem a hozzávalókat. Az étkezési zselatin 25 gramm lett ( 1 zacsi), + tettem a kefirhez még, kb. 1,5 dl tejszínt is. Ja, és az eperrel sem spóroltam:
http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Kávés diós kocka
Hozzávalók a tésztához: 6 db tojásfehérje, 12 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 3 evőkanál rétesliszt, fél zacskó sütőpor.
Töltelékhez: 6 db tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé 1,5dl feketekávé, 15 dkg margarin.
Díszítésre: csoki dara, 25 db fél dióbél.
Elkészítése: A felvert tojásfehérjékhez hozzáadjuk apránként a cukrot, diót, lisztet és sütőport. A masszát kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük 170 fokon. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem.
A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokit darabokban, és a kávét. Folyamatos keverés mellett kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Ha kihűlt az összekevert, felhabosított rámával összekeverjük és rákenjük a tésztára. Megszórjuk csoki darával, és egyenletesen elhelyezzük rajta a dióbelet. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.
http://margit2.extra.hu/ |
Gombatorta
Piskóta:
6 tojás sárgáját habosra keverjük 6 kanál cukorral, majd adunk hozzá 4 kanál finom prézlit és 3 kanál darált diót, fél sütőport, végül 6 tojás kemény habját.
Töltelék:
6 tojás sárgáját habosra keverünk 20 dg cukorral, hozzáadunk 1 narancsos szívókát. Gőzön megfőzzük. Ha kész hozzáadunk 25 dg darált diót, 25 dg Plazma v. Petit Boure (darált) kekszet. Ha kihűlt hozzá adjuk a habosra kevert 25 dg margarint és a már kihűlt piskótára simítjuk.
Máz:
6 tojás fehérjét 20 dg cukorral nagyon jól kikeverünk, és gőzön megfőzzük. Majd 6 kanál cukrot megpörkölünk, és a főzött habba csurgatjuk állandó keverés mellett. Megvárjuk amíg teljesen kihűl, majd rásimítjuk a tortára. Végül ráreszelünk 2 rúd főzőcsokit.
|
Sevdidzsan
(édes kockák)
Hozzávalók 10 személyre:
4 egész tojás
2 dl cukor
2 dl olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
2 dl búzadara
25 dg grízes liszt
1 dl tejszín
zsír – a tepsi kikenéséhez
40 dg cukor a sziruphoz
A négy tojássárgáját habosra keverjük, beletesszük a cukrot, vajat, a citromhéjat, és együtt 10 percig keverjük. Ekkor hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, a tejszínt és még néhány percig keverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, könnyedén hozzákeverjük a tojások sárgájához. A tésztát zsírozott tepsibe öntjük, közepesen meleg sütőben kisütjük.
A 40 dg cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk. Amikor a sütemény kisül, ezzel a sziruppal öntjük le, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe. ha kihűlt, kockákra vágjuk, üvegtálra rakjuk, és saját levével még egyszer meglocsolva kínáljuk. |
Kadaif
(édesség metélt tésztából)
Hozzávalók 6 személyre:
1 db tojás
liszt
só
vaj
50 dg dió
20 dg mazsola
50 dg cukor
10 dg méz
A tojásból, lisztből, kevés sóból és vízből tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra nyújtjuk, és vékony metéltre vágjuk, mint a levestésztát. Szikkadni hagyjuk. A tepsit kivajazzuk, az aljára egy sor tészátá teszünk, megszórjuk a vagdalt dióval és áztatott mazsolával. Ismét egy réteg tészta következik, majd a dió mazsolával. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. Legfelülre tészta kerül. Tetejére vajdarabkákat morzsálunk, és a sütőbe toljuk. Közepes hőmérsékleten kisütjük. Ha kissé kihűlt, leöntjük cukorból, mézből és vízből főtt sziruppal. A szirupot vékony sugárban, lassan öntjük rá, hogy a tészta jól beigya. Hidegen szeleteljük fel. |
Tufahija
(töltött alma)
Hozzávalók 10 személyre:
2 kg alma
1 kg cukor
1 db citrom
5 tojásfehérje
25 dg dió
tejszínhab ízlés szerint
Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivájjuk, és citromlével ízesített cukros vízben megfőzzük. Az almákat ezután átrakjuk egy másik edénybe. A vízbe, melyben az alma főtt, beletesszük az almák héját és a maradék cukrot (de ebből 10 evőkanállal félreteszünk), és szirupot főzünk. A szirupot leszűrjük. (Tálalás előtt ezzel a sziruppal öntjük le az almákat.)
Közben elkészítjük a tölteléket. Az öt tojásfehérjét kikeverjük 10 evőkanál cukorral, hozzátesszük a darált diót és ezzel a masszával töltjük meg az almákat. Az almákat kivajazott tűzálló tálba tesszük, forr sütőben átsütjük. Leöntjük a fenti sziruppal. Tejszínhabbal is díszíthetjük. |
Kadun dzsubegi
(édes golyók)
Hozzávalók 6 személyre:
4 tojásfehérje
2 dl tejszín
liszt
étolaj
50 dg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom.
A tojásfehérjét felverjük, hozzákeverjük a tejszínt és annyi lisztet,hogy összeálljon. A tésztából gombócokat formálunk és zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Közepes hőmérsékleten kisütjük. A cukorból, vaníliás cukorból, citromléből és vízből szirupot főzünk. A szirupot még melegen a forró gombócokra öntjük, és megvárjuk, míg a sütemény beissza. Tejszínhabbal díszítjük, üvegtányéron kínáljuk.
kcal/kJ – 498/2085 |
Barackos pite
Hozzávalók:
Tészta:
15 dg vaj
25 dg liszt
5 dg cukor
2 evőkanál tejszín
1 evőkanál rum
citromhéj
fél csomag sütőpor
Töltelék:
1 kg barack
10 dg cukor
1 kávéskanál rum
4 dg vaj
4 dg zsemlemorzsa
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a cukrot, rumot, a citrom reszelt héját és a sütőport. A tésztát meggyúrjuk, cipót formálunk belőle, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tészta felét kinyújtjuk, zsírozott tepsibe helyezzük, kisütjük. Ekkor rákenjük a baracktölteléket. A tészta másik feléből a töltelék tetejére rácsot készítünk, és kisütjük. Hidegen kockákra vágjuk.
Tetejét: meghintjük porcukorral.
Töltelék:
A barackot kimagozzuk, felszeleteljük. Megcukrozzuk, összekeverjük a zsemlemorzsával és a rummal.
Barackos pitét az év minden szakában készíthetünk, ha a barackot felszeletelve, cukrozva mélyhűtőbe tesszük. Ez esetben a fagyasztott barackdarabokat szórjuk a tésztára.
|
Dalmát ropogós
Hozzávalók 10 személyre:
50 dg liszt
4 dg vaj
5 dg cukor
2 dg élesztő
3 tojássárgája
10 dg mazsola
1 liter étolaj
só
vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
tej
rum
A fenti hozzávalókból légy tésztát készítünk. A tésztába belekeverjük a mazsolát. evőkanállal nem túl forró olajba halmokat szaggatunk, és mindkét oldalukat kisütjük. porcukorral meghintve tálaljuk.
|
Mézes diós csók
Hozzávalók:
30dg liszt
10 dg vaj
14 dg méz
1 egész tojás
2 tojás sárgája
8 deka darált dió
1 citrom reszelt héja és leve
1 kanál rum
1 késhegynyi szódabikarbóna
A lisztet a vajjal és a mézzel összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojást meg a tojássárgákat, majd a darált diót, citromot, rumot és a szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk és másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kikent tepsibe rakjuk és közepes sütőben világos sárgára megsütjük.
... |
Barackcsók
Hozzávalók:
1 tojás fehérje
10 dg porcukor
kevés citromlé
14 dg baracklekvár
A habbá vert tojásfehérjét a cukorral, citromlével és lekvárral addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. A masszából kikent, kilisztezett tepsibe, kis kanállal halmokat rakunk és gyenge tűzön megsütjük.
... |
Gurábli
Egy csésze zsírt, egy csésze cukrot, fél csésze tojást, késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát jól összedolgozunk, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Elnyújtjuk, és különböző formára kiszúrjuk. A tetejére darabos diót szórunk, és kisütjük.
... |
Almahab
Hozzávalók:
1 kg alma,
egy egész citrom,
ízlés szerint cukor (fogyókúrázóknak szaharin).
Az almákat meghámozzuk, magházától megszabadítjuk, s leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belefacsarjuk a citrom levét, és belereszeljük a citrom héját. Ha cukorral ízesítjük, főzés előtt hozzáadjuk, ha szaharinnal készül, csak a kész almaléhez adjuk hozzá az előzőleg kevés almalében feloldott szaharint. Főzés közben a krémet gyakran megkeverjük, főzés után áttörjük, majd habosra keverjük. Hidegen kínáljuk. A kész almahabhoz adhatunk mazsolát, és darabosra vágott diót is.
... |
Vaníliás gyümölcsrizs
Fél liter tejben elkeverünk 1 csomag vaníliás krémport, hozzáadunk 12 dg cukrot, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A forró krémet vizezett hosszú tortaformába töltjük, és levétől lecsurgatott vegyes gyümölcsből ujjnyi vastag réteget rakunk rá. Fél liter tejből, fél csomag vaníliás cukorral, 10 dg cukorral a rizsből sűrű tejberizst főzünk. A tejberizst még forrón a gyümölcsrétegre öntjük. Hideg helyen néhány órát állni hagyjuk, majd hosszú tálra kiborítjuk, és vaníliás tejszínhabbal díszítjük.
... |
Zombori mézes
Tésztája:
1 egész tojást, 1 evőkanál zsírt és 15 dg cukrot simára keverünk. Külön megpörkölünk 3 evőkanál cukrot, felengedjük 4 kanál vízzel, kis ideig főzzük, és forrón az előbbi keverékhez adjuk. Ezután 45 dg lisztet és késhegynyi szódabikarbónát adunk az előbbi masszához, jól eldolgozzuk, és három lapot sütünk belőle.
Elkészítjük a következő krémet:
fél liter tejet felforralunk 4 evőkanál cukorral, külön kikeverünk 4 kanál lisztet fél liter hideg tejjel, és hozzáadjuk a forralt tejhez. Kicsit főzzük együtt, majd félretesszük hűlni. Kikeverünk 25 dg margarint 25 dg porcukorral, és hozzáadjuk az előbbi keverékhez. Végül a krémet egy egész citrom levével ízesítjük, és rákenjük a tésztára. Egy napig puhulni hagyjuk.
... |
Töltött sült alma
Hozzávalók:
10 db közepes nagyságú alma, 10 szem dió, zsemlemorzsa, cukor, fahéj, tejszínhab.
Az almákat megmossuk, a magházat kivájjuk. A diót megtisztítjuk, és durvára daraboljuk, hozzáadjuk az 5 kanál zsemlemorzsát, 5 kanál cukrot és 1 kávéskanál fahéjat. Ezeket jól összekeverjük, és az alma üregeibe töltjük. Forró sütőbe tesszük, a hőmérsékletet csökkentjük, és lassú tűzön átsütjük. Ha kihűl, kettévágjuk, és mindegyiket tejszínhabbal díszítjük.
... |
ALMÁS-DIÓS KOCKA
Öt egész tojást, öt feketekávés-csésze cukorral habosra keverünk, hozzáadunk két feketekávés-csésze étolajat, 10 dg darált diót, 1 csomag sütűport, kevés mazsolát, 3 reszelt almát és végül 5 feketekávés-csésze lisztet. Ezeket a hozzávalókat jól összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük, s kockára vágva adjuk asztalra.
... |
TAKARÉKOS GESZTENYEKRÉM
6 dl tejhez csomómentesen hozzákeverünk 1 csomag vaníliásk-krémport, majd 12 dg cukrot és 15 dg áttört gesztenyepürét adunk hozzá. Habüstben szabadlángon állandó keverés mellett a forrás megkezdésétől még néhány percig tovább főzzük, és kihűlésig keverjük. 12 dg lágyított vajat keverünk legvégül a krémhez.
... |
Hóvirág torta (sütés nélkül)
1 nagy csomag édes kétszersült
1liter tej
2 tojás
2× 10 + 4 deka cukor + 2 van cuk.
2 cs. főző vaniliapuding vagy 15 deka liszt
2deci feketekávé
1deci rum
2 evőkanál neskakaó
2 evőkanál baracklekvár
A tojások sárgáját 10 deka cukorral és egyik van. cukorral habosra keverjük és a tejjel, pudingporral símára keverve sűrű krémet főzünk, lehűtjük.
A kávét, rumot, kakaót, van. cukrot és 10 deka cukrot elkeverjük, a kétszersülteket jól megforgatjuk benne, de nem áztatjuk el.
Olyan tálra rakjuk soronkint, aminek legalább két újnyi pereme van, a szeletekre krémet kenve, végül az egészet azzal bevonva.
Behűtjük, majd tálaláskor a két tojás fehérjéből 4 deka cukorral kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a lekvárt és ezzel öntjük le a tortánkat.
A tálalás előtti este elkészíthetjük az öntet nélkül.
Ha gyerekek is esznek belőle, aromát használjunk a rum helyett.
... |
|