Témaindító hozzászólás
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Szemes krémes
Az előző módon elkészítjük a tésztát a következő anyagokból:
3 evőkanál méz,
3 deka margarin,
3 evőkanál tej,
2 tojás sárgája és egy fehérje,
16 deka cukor
1 teáskanál szódabikarbóna és
45 deka liszt hozzáadásával.
A 4 lapból kettőt használunk fel. ( a többit legközelebb…)
Krém:
1 tojássárgát, 5 deka cukrot, 4 evőkanál lisztet 4 deci tejben simára keverve pépet főzünk.
25 deka vajat vagy inkább ráma margarint 20 deka cukorral 2 van.cukorral kikeverünk, és a két fehérjével, meg a kihűlt főtt krémmel együtt, tejszínhab könnyűvé kiverjük. 2/3-ad részét egyik lapra kenjük és egyenletesen kirakjuk az ázott darabkákkal:
Egy doboz babapiskótát négy egyenlő darabba tördelünk, kirakjuk egy lapos tálcára. Egyenlően belocsoljuk 1,5 deci rummal, és amikor azt teljesen beszívta, rárakjuk a krémre, szép, egyenlő távolságban. Tetejére simítjuk a maradék krémet és a másik lappal befedve, kissé lepréseljük.
Tetejét csokimázzal vonjuk be, másnap szeleteljük, 6x3 cm-es szeletekre.
Máz: 16 deka cukor, 3 kávéskanál kakaó, 4 ev?kanál tej. 7-8 percig forraljuk, kevergetve, majd 10 deka vajjal kikeverve, kissé lehűtve simítjuk a tésztára.
Megéri az időt és ”macerát”, nagyon jól néz ki, és mese finom!
... |
Baby mézes krémese
4 evőkanál olvasztott mézet,
6 deka margarinnal,
4 evőkanál tejjel kevergetve összemelegítünk.
10 deka cukrot
1 egész tojással és egy sárgájával elhabarunk, és hozzáadjuk, de már a tűzről levéve.
Fél kg lisztben csipet sót,
csapott teáskanál szódabokarbónát keverünk el. Kézzel hozzá se kell nyúlnunk, fakanállal a masszához keverjük. Tetejét elsimítva hűtőbe tesszük, másnap már nem fog ragadni. Keresztben négy felé vágjuk, egyenként kisodorva, tepsi nagyságú lapokat sütünk világos sárgára.
Krém:
3 tojás sárgáját, 2 evőkanál cukorral, 1 van.cukorral, 4 evőkanál liszttel, majd 4 deci tejjel simára kikeverünk és felfőzzük.
Kikeverünk 25 deka vajat, 10 deka porcukorral, 1 van.cukorral, a majdnem egészen kihűlt krémhez adjuk.
A 4 tojás fehérjét 5 deka cukorral keményre verjük, és könnyedén keverve a krémhez adjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
A lapokat megtöltve, két deszka vagy tálca közt kissé lepréseljük.
Pár óra múlva átgyengül, szelhető, előbb hosszában ketté, majd cikk-cakkban (farkasfog alakban) hegyes tortaszeletekre vágjuk.
Tetejét csak porcukrozzuk, de mázzal be is vonhatjuk.
. |
Oroszkrémtorta
Hozzávalók 16 szelethez:
1 kerek piskótatorta (24-26 cm átmérőjű),
5 dkg cukrozott narancshéj,
5 dkg cukrozott citromhéj,
10 dkg mazsola,
1 dl rum,
3 dl tej,
fél rúd vanília,
1,5 dkg zselatin,
3 tojássárgája,
20 dkg cukor,
fél citrom reszelt héja,
4 dl tejszín
a díszítéshez:
2 babapiskóta,
2 dl tejszín,
2 tasak vaníliás cukor,
1 tasak habfixáló,
1 evőkanál pirított mandulaforgács,
16 szem cukrozott cseresznye
Elkészítés:
1. A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk, és a mazsolával együtt meglocsoljuk a rummal, 1 órát érleljük benne.
2. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliával, hagyjuk langyosra hűlni, leszűrjük. A zselatint vízben beáztatjuk (a tasakon lévő utasítás szerint).
3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a citromhéjjal, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, vízfürdőben, állandóan keverve sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zselatint, és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, és kíméletesen a krémhez adjuk. Belekeverjük a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöket.
5. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, arányosan elosztva megkenjük őket a krémmel - jusson az oldalára és a tetejére is. A babapiskótát megreszeljük, beszórjuk vele a torta oldalát, 3-4 órára hidegre tesszük.
6. Tálaláskor kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Megszórjuk a pirított mandulával, a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítjük, csokoládébóbitákkal csinosíthatjuk.
1 szelet: 979 kJ/238 kcal |
Tiramisu
25 dkg babapiskóta
0,5 dl mandulalikőr, vagy rum
25 dkg Mascarpone krémsajt
3 db tojás
2 kávéskanál porcukor
3 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 dl hideg kávé
1 evőkanál kakaópor
0,5 dkg zselatin por
0,5 dl víz
3 dl eperöntet
Elkészítés:
A babapiskóta felét egy tálba rétegezzük, ráöntjük a két kávéskanál porcukorral elkevert kávé felét, majd félretesszük. A tojások sárgáját másfél evőkanál cukorral, egy tasak vaníliás cukorral a rummal és a krémsajttal összekeverjük és kb. tíz percig habosítjuk. A tojások fehérjét másfél evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémsajthoz keverjük. A zselatint forró vízben feloldjuk, és ha langyosra hűlt, a krémsajthoz adjuk. A kész krém felét a beáztatott babapiskótára kenjük, a krémre rátesszük a piskóta másik felét, amit előzőleg a maradék kávéba mártogattunk. Ezután a babapiskóta tetejére kenjük a krém másik felét, végül megszórjuk kakaóval. A kész tiramisut tálalás előtt legalább két órára hűtőbe tesszük.
Eperöntetet szervírozhatunk mellé.
...
|
Gesztenyés almatorta
Hozzávalók:
1 kerek piskótatorta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 kg alma, 10 dkg cukor, 2 ek. baracklekvár, 1 citrom leve, szegfűszeg, fahéj.
A krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük, és lehűtjük. A pudingport a tejjel, a cukorral, a tojássárgával összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótalapot sárgabaracklekvárral megkenjük (vékonyan), ráreszeljük a gesztenyemesszát, és rárakjuk az almadarabokat. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a felolvasztott zselatint, s ráöntjük a torta tetejére. Hűtőszekrényben megdermesztjük.
... |
Túrószeletek
Hozzávalók:
1 kg túró, 15 dkg lágy margarin, 5 evőkanál búzadara, 2 ev?kanál liszt, 10 evőkanál cukor, 4 egész tojás, csipet só, reszelt citromhéj, és 1-2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor).
A tetejére: 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás.
Elkészítése:
A hozzávalókat szép sorjában összekeverjük, közepes méretű zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére valókat is kikeverjük, és evőkanállal rácsurgatjuk, majd elsimítjuk a tetején. Forró sütőben közepes lánggal szép pirosra sütjük (legalább 40 perc). Hosszúkás szeletekre vágjuk.
. |
Kefírtorta
8 tojásos piskótalap (kb. 2 cm magas)
2 doboz kefír,
15 dkg porcukor,
3 evőkanál citromlé,
2 evőkanál rum,
1 csg zselatin,
1 csg. tejszínhabpótló por, hozzá az előírt adagban tej,
szederlekvár,
gyümölcs,
gyümölcskocsonya.
Elkészítés:
A kész piskótalapot visszatesszük a tepsibe,(magas oldalfala legyen) vagy tortasütőbe, bekenjük lekvárral, alaposan, hogy az elkészített krémet ne szívja be.
Krém elkészítése:
A kefírt, a porcukrot, a citromlevet, a rumot összekeverjük, felét főzőedénybe töltjük de előtte az edénybe tesszük a zselatint és fokozatosan hozzákeverjük a fél krémet. Addig melegítjük, amíg a zselatin el nem olvad. Közben a másik fél krémhez elkészítjük a tejszínhabpótló porból a tejszínhabot. Ezt összekeverjük a fel nem melegített krém felével, majd óvatosan a zselatinos krémhez adjuk. Addig várunk, míg egy kicsit megdermed, majd a piskótára öntjük. Hűtőben tovább dermesztjük, majd rárakjuk ízlés szerint a gyümölcsöket. A gyümölcskocsonyát elkészítjük. Ráöntjük és máris kész a sütemény.
. |
MEGGYES LEPÉNY
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj,vagy margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagvalt meggy, hozzá még 15 dkg cukor.
A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével és egyenként hozzá keverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felverjük habnak a cukor másik felével, s ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojássárgájához. Végül lazán összekeverjük a hozzászitált lisztel. Papirral bélelt tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk, ráhintünk 10 dkg porcukrot, a levétöl gyengén kinyomkodjuk, majd a tészára öntjük. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Amikor elkészül néhány percig szikkadni hadjuk a tepsiben. Kockákra szeleteljük, por cukorral meghintjük. Melegen vagy hidegen egyaránt jó.
. |
Margit2 receptje:
Nagyon olcsó, nagyon régi édesség:
Tejespite
Hozzávalók:
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj (vagy margarin)
2 db tojás
35 dkg finomliszt
1 liter tej
Elkészítés: A cukrot, a vajat és a tojást robotgéppel összekeverem, majd felváltva öntöm hozzá a lisztet és a tejet folytonos keverés közben.
Előmelegített sütőben 5 percig a legkisebb hőfokon (125 fokon] sütöm, utána pedig a legmagasabbon ( 250 fokon ) 35 percig, amíg kicsit megbarnul a teteje. Lekvárral vagy csoki pudinggal tálalom.
Lapos gáztepsi méretű tepsiben sütjük!
http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Mandulás-diós ostya
Hozzávalók: 1 csomag 6 lapos ostya.
Krémhez: 30 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 2 dkg rétesliszt, 2 dl tej, 25 dkg margarin, 16 dkg darált dió, 1 evőkanál szeletelt mandulabél.
Elkészítés: Egy lábosban a kristálycukrot, kakaóport és a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig főzzük. Ezután beletesszük a margarint, a darált diót, és a szeletelt mandulát. Még így együtt 6 percig főzzük kevergetés mellett.
Majd a tűzről levéve megkenjük gyorsan a lapokat, mert hamar sűrűsödik. A tetejére is jut a krémből. Elsimítjuk, és megszórjuk még egy kevés szeletelt mandulabéllel.
Egy-két órát pihenni hagyjuk, hogy az ostyalapok megpuhuljanak. Aztán már szeletelhető!
http://margit2.extra.hu/ |
Baklava
Hozzávalók:
Fél kg kész rétestészta, 1 csomag margarin, 4 egész tojás, 2 dl cukor, 1 dl liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dg darált dió, 5 dg vagdalt dió, 10 dg mazsola.
Közepes nagyságú olajozott tepsibe beletesszünk 3 levél tésztát, a fenti hozzávalókat jól elkeverjük, rákenjük a tésztára, és ráhelyezünk három levél tésztát a töltelékre. Az így elkészített süteményt még nyersen a tepsiben kockára vágjuk és kisütjük.
Ezután negyven dekacukorból szirupot főzünk; csak annyi víz kell hozzá, hogy a cukrot éppen ellepje. Belefacsarunk 1 citrom levét. Ha a tészta kisült, azonnal ráöntjük a szirupot és néhány percre visszatesszük a sütőbe.
|
Margit2 receptje:
Diós kelt pite aszalt szilvával
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 tojás sárgája
2,8 dl tej
6 dkg ráma megpuhítva
6 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
2 dkg friss élesztő
fél citrom reszelt héja
Töltelékhez:
50 dkg darált dió
30 dkg kristálycukor
3 dl tej
1 evőkanál rum aroma
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez valókat gázon egy kicsit összemelegíteni.
Amikor a tésztát megkelesztette a gép, kikapcsolom, és még hagyom 30 percig kelni benne. Majd kiveszem a gépből, és lisztezett nyújtólapon a tészta kétharmadát téglalap alakúra kisodrom. Margarinnal alaposan kikent 35 x 27 cm-es tepsibe teszem.
Az aszalt szilvát szűrön lecsepegtetem és ezt a a rumos tejet teszem a dió töltelékbe. Utána ráteszem az elkészített tölteléket a tésztára. Erre az egy jó maroknyi aszalt szilvát, amit a sütés elkészítése előtt már a 3 dl rumos tejbe áztattam.
Ezt követően a megmaradt egyharmad tésztát kisodrom, vékony csíkokra vágom, és elhelyezem a tésztán. Hagyom még egy kicsit kelni (15-20 perc) , majd megkenem 1 tojás sárgája + pici tej keverékével .
Hideg sütőbe (légkeverés 170 fokra) téve 22 percig sütöm, majd papírt teszek rá és sütöm tovább 10 percig, de már nem légkeveréssel szép pirosra.
http://margit2.extra.hu/ |
Paradicsomos málé
Hozzávalók:
6 dl kukoricaliszt, 3 dl búzaliszt, 3 dl cukor, 2 dl étolaj, 3 dl paradicsomlé, egy kiskanál szódabikarbóna.
Ezekből a hozzávalókból sima masszát keverünk ki, közepes nagyságú tepsiben kisütjük. A tetejét porcukorral megszórjuk, és kockákra szeletelve adjuk asztalra. |
Paradicsomos sütemény
Hozzávalók:
24 evőkanál liszt, 14 evőkanál paradicsompüré, 12 evőkanál étolaj, 12 evőkanál cukor, 2 egész tojás, sütőpor és 1 csomag vaníliás cukor. Ezeket a hozzávalókat habosra keverjük, majd zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és el?melegített sütőben világosra sütjük. Apró kockákra daraboljuk, porcukorral meghintjük, hidegen vagy langyosan adjuk asztalra. |
Parnacsúcs
Negyven dg lisztet összegyúrunk 15 dg cukorral, 4 tojássárgájával, 1 egész tojással, 2 evőkanál tejfellel, 1 dl borral, és 1 evőkanál rummal, a tésztát háromszor hajtogatjuk, elnyújtjuk, majd négyszögletes darabokra vágjuk. Minden darabot megtöltünk barackízzel, a széleit összefogjuk, megkenjük tojással, és forró sütűben kisütjük. Megszórjuk fahéjas porcukorral.
|
Párizsi krémes
Hozzávalók a tésztájához:
30 dg liszt, 6 dg zsír, 6 dg porcukor, egy egész tojás, egy sütőpor és kevés tej.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, a tésztát kettőbe vágjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle.
Hozzávalók a krémjéhez:
fél liter tej, 4 evőkanál liszt, 20 dg cukor, 25 dg margarin, 20 dg dió, 3-4 csepp rumszesz, 2 csomag tejszínhabpor, ¼ l tej és a tejszínhabhoz ízlés szerint cukor.
A fél liter tejet a 4 evőkanál liszttel, 20 dg cukorral sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadunk 20 dg habosra kevert margarint, 20 dg őrölt diót, néhány csepp rumszeszt, és mindezt az egyik tésztalapra kenjük. Ezután a két csomag tejszínhabport felverjük a cukorral és a tejjel, a krém tetejére kenjük, rátesszük a másik tésztalapot, és a tetejét porcukorral meghintjük. Leönthetjük csokoládémázzal is. |
Ezeregyéjszaka desszert
Hozzávalók:
3 dg vaj, 2 egész tojás, 1 tasak sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 2 deci joghurt, 5 dg őrölt mandula, 10 dg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 késhegynyi szerecsendió vagy szerecsendió-virág, 1 evőkanál kakaó, 1 kávéskanál citromlé, 12 dg liszt.
Keverjük habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük tovább 3-4 percig.
Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és a kakót.
Verjük fel habkeverővel a joghurtot, és keverjük bele a citromlevet.
Lassan keverjük a vajas tojásos keveréket, a lisztet és a joghurtos keveréket úgy, hogy egy kicsit az egyikből, egy kicsit a másikból öntsünk bele, vigyázva, nehogy csomós legyen. A legvégén keverjük bele a mandulát. Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepesen meleg sütőben süssük 25-30 percig. Amikor kihűlt, vágjuk ketté, és töltsük meg krémmel.
A krém hozzávalói:
3 evőkanál vaj, 2 evőkanál nagyon erős, forró feketekávé, 35 dg porcukor, 1 tojás, 1 deci tejszín, 1 evőkanál kakaó.
Habkeverővel vagy mixerrel keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a tojást, verjük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaót és a forró kávét. Végül keverjük bele a tejszínt. |
Anyósszelet
Nyolc tojásból a szokásos módon piskótát készítünk. Ezután előkészítjük a barna tésztát: 15 dg cukrot, 10 dg margarint, 1 tojást, 1 evőkanál kakaót, 35 dg lisztet, 1 sütőport összekeverünk annyi tejjel, amennyit felvesz. Fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és zsírozott sütőlap hátán két lapot sütünk belőle. Elkészítjük a következő krémet: fél liter tejet 4 kanál liszttel és 4 kanál cukorral sűrű krémmé főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a 15 dg cukor és a 15 dg margarin habos keverékét. A krémet kétfelé osztjuk, egyik felébe citromhéjat reszelünk és citromlevet facsarunk, a másikba kakaót teszünk.
A barna tésztalapot megkenjük a krém egyik felével, rátesszük a piskótatésztát, ezt megkenjük a krém másik felével, és a tetejére tesszük a másik barna lapot. Az egészet csokoládémázzal vonjuk be. Hosszú szeletekre vágva szervírozzuk.
|
|