Témaindító hozzászólás
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Almás muffin mazsolával
Hozzávalók:
25 dkg alma (hámozva, magház nélkül),
1 db citrom leve (és héja körbevágva, dísznek),
18 dkg liszt,
1 evőkanál zselatin,
1 dl tej,
2 evőkanál étkezési keményítő,
2 db tojás,
8 dkg vaj,
4 dkg mazsola, citromlevél a díszítéshez, papír muffin forma
A meghámozott, magház nélküli almadarabokat megcsepegetjük citromlével, hogy szép világosak maradjanak. A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés langyos vízben áztatjuk. A felolvadt zselatint, étkezési keményítőt, tojássárgát, tejet, citromlevet a liszttel összedolgozzuk. A végén adjuk hozzá az almát, és a beáztatott mazsolát. A tésztát elosztjuk a papír muffin formákban.
Ezeket enyhén kivajazott sütőlemezre helyezzük. A tészta tetejét tojás felvert habjával bekenjük. 170 fokon 20 percig sütjük, a sütőből kivéve félig kihűtjük, majd tálra rendezzük. Porcukorral meghintve, a citromhéjkarikákkal és citromfűlevéllel díszítve kínáljuk.
|
Csokoládés muffin 2.
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
12 dkg tejcsokoládé,
12 dkg fehér csokoládé,
10 dkg kristálycukor,
2 dl tej, 1 dl tejföl,
10 dkg vaj,
1 db tojás
Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 180 fokra. A lisztet és a kakaóport szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a sütőport, majd keverjük össze. A tojást félig verjük fel, a vajat olvasszuk meg, keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd öntsük a lisztre. Fakanállal keverjük össze a tésztát úgy, hogy közben az apróra tördelt csokoládédarabkákat is hozzáadjuk.
A muffin sütőforma mélyedéseibe tegyünk 12 db papírhüvelyt, és ezekben osszuk el a tésztát egyenlő részben. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg át nem sül.
|
Gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
1 tojás, 2 bögre finomliszt,
3/4 bögre tej,
1/3 bögre kristálycukor,
1 bögre gyümölcs,
1/2 bögre étolaj,
1 teáskanál só,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!),
2 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál apróra vágott narancshéj
Elkészítése:
Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 12 darabos muffin sütőformát! (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.)
A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.
Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. Készíthetjük befőttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthető. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felső réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserű! |
Diós muffin
Hozzávalók:
0,5 kg cseresznye, 40 dkg liszt, 2 tojás,
8 dkg vaj, 2,5 l tej, 15 + 5 dkg vaníliás porcukor,
15 dkg durvára vágott dió, 1 citrom, mokkáskanál sütőpor, olaj
Elkészítés:
A sütőt 200 şC-ra bekapcsoljuk, és amíg bemelegszik, összekeverjük a muffin masszáját. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a lereszelt citromhéjat. Egy másik edényben 5 deka lágy vajjal és 15 deka vaníliás porcukorral kikeverjük a tojásokat, majd hozzáadva a tejet addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Csomómentesen belekeverjük a lisztet, majd beleforgatjuk a diódarabokat is.
A cseresznyét kimagozzuk, és enyhén megszórjuk porcukorral. A muffinsütőt vajjal kikenjük, és két kanál segítségével kevés diós tésztát teszünk mindegyikbe. Mindegyik közepébe 2-3 szem cukrozott cseresznyét teszünk, és tésztamasszát kanalazunk rájuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A maradék cukros cseresznyét összeturmixoljuk, és kis tálkába téve a kisütött muffinok mellé kínáljuk.
Jó tanács: Ezt a mennyiséget egy 12 darabos muffinformában kétszerre tudjuk kisütni. Ne töltsük teljesen tele a formákat, mert sütés közben megnőnek a muffinok.
|
Diós-csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók:
1.75 csésze csokireszelék
0.33 csésze tej
5 evőkanál vaj
1.25 csésze liszt
2 evőkanál cukor
0.25 csésze barnacukor (fehércukor is megteszi)
2 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál fahéj
1 csésze dió
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
Az öntet elkészítése:
Villával keverj össze 1/4 csésze lisztet, a barna cukrot, 1/4 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál olvasztott vajat egy kis tálban, amíg csomómentes nem lesz. Adj hozzá 1/4 csésze darált diót.
A muffinhoz melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és béleld ki a tepsit a papírokkal vagy zsírozd be a formákat.
Keverj össze egy (!) csésze reszelt csokit tejjel és a maradék vajjal gőz fölött. Addig keverd, amíg elolvad a csoki és teljesen folyékony állagú nem lesz az egész massza.
Keverd össze egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a diót és a maradék csokireszeléket.
Egy kis tálban keverd össze a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott csokit. Keverd ezt az egészet a lisztes keverékhez, amíg egynemű nem lesz. Ne keverd túl!
Adagold a formákba, 2/3-áig legyenek tele. Bőségesen rakjál rájuk az öntetből. 20-25 percig süsd, a sütőben hűtsd 5 percig, aztán pedig rácson hűtsd ki teljesen. |
Banános muffin
Hozzávalók:
2 tojás
1 pohár cukor
1/3 pohár olvasztott vaj
2 pohár liszt
1 pohár zabpehely
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
2 db banán |
Csokis muffin-sütemények
Hozzávalók :
2db tojás
1 pohár (ez mindig 2,5 dl-es) cukor
3 pohár liszt
200 g vaj
1 1/5 pohár natúr joghurt
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbón
1/2 kiskanál só
1 tábla étcsoki
A tojást, a cukrot, és a kicsit megolvasztott vajat habosra verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a joghurtot és a lisztet folyamatos keverés közben az előzőleg összekevert masszához adjuk. Ezután feldaraboljuk a csokit, és a tésztába keverjük. A muffinforma mélyedéseit félig töltjük, majd középmeleg sütőben kb 20 pecig aranybarnára sütjük.
|
Csokoládés muffin 1.
Hozzávalók (kb. 14 db)
12 dkg vaj
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 db tojás
30 dkg liszt
1 sütőpor
kb. 1 dl tej
plusz tetszőleges belevalók:
mazsola, dió, aszalt gyümölcsök, csokoládé, fahéj, kakaópor stb.
A megolvasztott vajba belekeverjük először a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojás következik. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és végül annyi tej, hogy formálható masszát kapjunk. A tetszőlegesen kiválasztott egyéb hozzávalókat is belekeverjük, majd a muffinpapír méretétől függően diónyi-tojásnyi méretű golyókat formálunk. (Vigyázat! A gombócok megnőnek a sütőportól.) A papírokat a sütőformába helyezzük, bele a gombócokat, és közepes-kis lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad tészta. |
Aszalt barackos muffinok
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
1/2 dl tej
Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. |
Adventi muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej
Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük. |
Icipici színes falatkák
Hozzávalók:
• 140 g vaj
• 140 g cukor
• 3 tojás
• 100 g liszt
• 25 g kukoricaliszt
• fél sütőpor
a díszítéshez
• cukormáz és málnaszörp
• cukor- vagy marcipánvirágok
• csokimáz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A muffinsütőkbe tegyünk belevaló kis papírokat. A süti alapanyagait tegyük egy nagy tálba, és kb. két perc alatt kézi mixerrel verjük fel simára. Mindegyik sütőformát töltsük félig, és süssük kb. 12-15 percig, amíg felemelkedik, és aranyszínű lesz.
Ha készen vagyunk, már csak díszíteni kell, teljesen ízlés szerint. Ha a gyerekeket is segítségül hívod, garantáltan jól fogtok szórakozni! |
Áfonyás, barackos és tejfölös muffin
Ez a sok finomság nem három különböző sütiben lakik, hanem ugyanabban az egyben. Így tehát ez itt az igazi ízrobbanás. Könnyű tésztájának titka a szénsavas víz.
Hozzávalók:
• 350 g liszt
• sütőpor
• 100 g cukor
• 100 g olvasztott vaj
• 140 ml tejföl
• 2 tojás
• 1 citrom héja finomra reszelve
• 150 g áfonya
• 2 friss barack, felkockázva
• 6 kanál szénsavas víz
Elkészítése:
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra, és készíts elő hat muffinsütőt. Keverd össze a lisztet, cukrot és sütőport egy nagy tálban, add hozzá az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojásokat és a citrom héját, és egy habverővel keverd addig, amíg egységes, lágy tészta lesz belőle.
Óvatosan keverd bele a gyümölcsöt, legvégül a szénsavas vizet.
Oszd el a tésztát a sütőkbe. Szórd meg egy kis cukorral, és süsd 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Legjobb, ha melegen tálalod. |
Margit2 receptje:
Kókuszdió
Hozzávalók:
- a külsejéhez:
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 db tojás
5 dkg kakaópor (lehetőleg holland)
3 evőkanál rum
- a belsejéhez:
10 dkg puhított margarin
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
-a forgatáshoz: 6-8 dkg kókuszreszelék
- a díszítéshez: 15-30 db dióbél.
Elkészítése:
Először a belsejét kell elkészíteni. A hozzávalókat összegyúrjuk, és 15 db gombócot csinálunk belőle. Egy tálcára rakjuk, és betesszük a mélyhűbőbe.
Utána a külsejéhez valókat is összegyúrjuk, és 15 db gombócot csinálunk belőle. Ekkor előveszsük a fehér gombócokat a mélyhűtőből. Majd kicsit kilapítjuk a kakaós gombócokat a tenyerünkben ( vizes kézzel kell dolgozni!), és a közepébe helyezzük a fehéret, körbevonjuk, és utána belehempergetjük a kókuszreszelékbe. Ezután betesszük a hűtőbe. Tálaláskor éles vizes késsel kettévágjuk, és a közepébe dióbelet rakunk.
http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Somlói süti
Diós piskóta:
3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, ezt turmixban felverni. Majd hozzáadunk 12 dkg lisztet, 1 kávéskanál sütőport, 12 dkg darált diót + a 3 tojás habját, és összekeverjük óvatosan. Előmelegített sütőben 200 fokon 12 percig sütjük, 27 x 35 cm-es tepsiben.
Kakaós piskóta:
3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, ezt turmixban felverni. Majd hozzáadunk 12 dkg lisztet, 1 kávéskanál sütőport, 2 evőkanál kakaóport + a 3 tojás habját, és összekeverjük óvatosan. Előmelegített sütőben 200 fokon 12 percig sütjük 27 x 35 cm-es tepsiben.
Krém:
0,5 liter tejet, 2 csomag vaníliás pudingporral és 12 dkg kristálycukorral sűrűre főzünk. Jó keményre felverjük az 5 tojás fehérjét a 12 dkg porcukorral, és a pudingos krémbe melegen belekeverjük a gázon.
A 10 dkg mazsolát annyi vízzel, ami ellepi felforraljuk, majd leöntjük róla a vizet, és ráöntjük a 0,5 dl rumot, ázni hagyjuk.
15 dkg darált diót darálunk.
Tetejére:
3 dl Hulala habbá verve, kevés csoki dara kell.
Elkészítése:
Alulra egy tálcára a világos, diós piskótát tesszük, erre rákenjük a krém felét, rászórjuk a rumos mazsola felét, majd a 15 dkg dió felét. Erre helyezzük a kakaós piskótát, melyet meglocsoljuk a mazsoláról leszűrt rummal. Rákenjük a krém 2. felét, a megmaradt mazsolát és a diót.
Ezután a 3 dl Hulalát jó keményre felverjük, és a tetejére kenjük. Majd kockákra vágjuk. Tetejét még díszíthetjük tejszínhabbal és csoki darával.
http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Vaníliás szelet
Hozzávalók
- a piskótához:
6 db tojás
1 csipetnyi só
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál darált dió
1 kávéskanál sütőpor
- a krémhez:
5 dl tejszín
5 evőkanál finomliszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
- a mázhoz:
10 dkg ét tortabevonó csoki
2 evőkanál étolaj
Elkészítése: A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk az 1 csipetnyi sóval, közben a cukrot, a tojás sárgáját, lisztet, és a kakaóport is folyamatosan hozzákeverjük.
A 30 x 22 cm-es tepsit oldalt kikenjük margarinnal, az aljába sütőpapírt teszünk, és ráöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. (Tűpróba!)
Közben a tejszínt a liszttel sűrűre főzzük, és ha langyos, összekeverjük a porcukorral kikevert margarinnal. Aztán a krémet rákenjük a piskótára.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, a tűzről levéve az olajat belekeverjük, és a krém tetejére simítjuk.
Forró vizes késsel szeleteljük, mandula forgáccsal díszíthetjük.
http://margit2.extra.hu/ |
Valódi kókusztorta
Hozzávalók a tésztához:
30 dg finomliszt
csipetnyi só
15 dg vaj;
a forma kenéséhez:
vaj
liszt
a tészta lekenéséhez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
a töltelékhez:
1 kókuszdió
10 dg cukor
1 vaníliarúd
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 tojás
1 kiskanál rum
A tésztához a lisztet megsózzuk, a kis darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, azután kb. 1,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A kókuszdiót félbehasítjuk vagy törjük, attól függően, hogyan sikerül, majd húsát a héjból kivágjuk. Almareszelőn lereszeljük, serpenyőbe tesszük, cukorral megszórjuk, a hosszában kettéhasított vaníliarudat beledobjuk, a fahéjjal fűszerezzük. Egy kis pohár vizet (kókusztej még jobb) ráöntünk. Kis lángon, lefedve, kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A végén a fedelét leemeljük, hogy a leve elpárologjon. Amikor már csak langyos, a felvert tojásokkal és a rummal összekeverjük. Egy kisebb tortaformát kivajazunk, majd a fele tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A kókuszkeveréket egyenletesen beleterítjük. A maradék tésztával befedjük, körbevágjuk, ezekből a leeső részekből a tetején kis díszítéseket formálhatunk. A tojássárgáját a tejjel összekeverjük, a tésztát megkenjük vele. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal, 35-40 percig sütjük.
|
Vaníliakrémes torta
Hozzávalók:
30 dg liszt
20 dg margarin
10 dg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
A krémhez:
1 kg őszibarack vagy nektarin
1 citrom
fél vaníliarúd
˝ liter tej
5 tojássárgája
10 dg cukor
5 dg liszt
4 fürt ribizli
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél óra hosszára a hűtőbe tesszük. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, két kisujjnyit levágunk belőle, aztán kinyomjuk, és átszűrjük a levét. A vaníliarudat felhasítjuk, a citromhézzaj együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10-15 percig pihentetjük, végül leszűrjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk a tésztát, kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú, lapos tortaformát, villával megszurkáljuk, és világosra sütjük (20 perc). Hagyjuk kihűlni, majd lapos tálra csúsztatjuk. A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, apránként felengedjük a vaníliás tejjel, majd folyamatosan besűrítjük, és a tésztára öntjük, simítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. A barackokat vagy nektarinokat kettévágjuk, magjukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeleteljük, meglocsoljuk citromlével, majd lecsepegtetjük. Kívülről befelé haladva kirakjuk velük a torta tetejét, megszórjuk a ribizliszemekkel, és 1 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá. |
Emeletes mokkatorta
Hozzávalók:
40 dg liszt
20 dg margarin
csipetnyi só
15 dg mogyoró
2 csomag zselatinpor
1,25 dl erős kávé
1 teáskanál vaníliakivonat
7 dg cukor
5 dl tejszín
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál porcukor
Halomba szitáljuk a lisztet. A szélére margarindarabokat szórunk, a közepére tesszük a sót és 8 evőkanál jéghideg vizet. Gyorsan összekeverjük, összenyomkodjuk – a gyúrástól nyúlóssá válna. Hűtőbe tesszük. Közepes hőmérsékleten megpuhítjuk a tésztát, 4 részre osztjuk, és egyenként 4 db 22 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Addig sütjük, amíg a szélük megbarnul. Sütés előtt és közben többször szurkáljuk meg, hogy a tészta ne púposodjon fel. Kevergetve megpirítjuk a megdarált mogyorót. A zselatint feloldjuk a forró kávéban, hozzáadjuk a vaníliát és a cukrot. Ha dermedni kezd, belekeverjük a mogyorót és a keményre vert tejszínhabot. 3 tortalapot megkenünk a krémmel, a negyediket a tetejére tesszük, összekeverjük a kakaót és a cukrot, és szűrőből a tetejére szitáljuk. |
Almás-rumos torta
Hozzávalók:
3 dg mazsola
3 dg darált dió
5 cl rum
5 szelet kenyér
2,5 dl tej
5 alma
4 tojás
só
1 citrom reszelt héja
5 dg liszt
10 dg cukor
margarin
A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belsejüket felkockázzuk. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivájjuk, a húsukat kis kockákra vágjuk, majd összekeverjük a mazsolával, a dióval. Mély tálba csipetnyi sóval és citromhéjjal habosra keverjük a tojásokat. A kenyeret tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, végül fakanállal mindent simára keverünk. Beledolgozzuk a lisztet és a cukrot, kimargarinozott tortaformába simítjuk a masszát, és az almás-mazsolás krémmel befedjük. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. |
Almatorta barackízzel
Hozzávalók:
12,5 dg margarin
18 dg liszt
6 dg Graham-liszt
A töltelékhez:
75 dg alma
citromlé
5 dg cukor
5 dg olvasztott margarin
darált dió
cimet
a forma kenéséhez margarin
A tetejére:
15-20 dg házi barackíz
A margarint a kétféle liszttel elmorzsoljuk, és kb. fél deci hideg vízzel összegyúrjuk. Hűtőben letakarva fél órát pihentetjük. Ezalatt az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Húsát kisujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Egy 26 cm átmérőjűlapos tortaformát enyhén kimargarinozunk, és a tésztával kibéleljük. Megszórjuk darált dióval, az almacikkeket kirakjuk úgy, hogy félig takarják egymást. Cimetes cukorral megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 fok) 35 percig sütjük. A baracklekvárt, ha túl sűrű lenne, egy kevés forró vízzel higítjuk, majd a még meleg tortára kenjük. |
|