Témaindító hozzászólás
[21-2] [1-1]
Rákleves
Hozzávalók 4 személyre:
16 db rák
10 dg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
4 dg mogyoróhagyma
Babérlevél
Csipetnyi köménymag
1 csokor tárkony
1 dg fokhagyma
2 dg apróra vágott petrezselyemzöld
Só
8 dg vaj
Az élő rákokat csapvíz alatt kefével megsúroljuk. Farkukon a középső lemezét ide-oda mozgatva kihúzzuk a belüket. Az olajon megpirítjuk a reszelt leveszöldséget, hozzáadjuk a rákokat, és fedő alatt néhány percig pároljuk. Felöntjük forró levessel, fűszerezzük, 15 percig főzzük. A vajon megpirítjuk a petrezselyemzöldet, a fokhagymát és a rákokra öntjük. A mártást is kínálhatjuk hozzá.
Kcal/kJ – 307/1284 |
Rántott süllő
Hozzávalók 4 személyre:
2 db kb. 40 dg-os süllő
3 dl étolaj
2 egész tojás
liszt
só
citrom
4 db salátalevél
A halakat megtisztítjuk, megmossuk, kiszálkázzuk, szeletekre vágjuk és megsózzuk. A halszeleteket meghempergetjük lisztben, felvert tojásban és forró olajban kb. 10 percig sütjük. A kisült húst tálra rakjuk, citromszeletekkel és salátalevéllel díszítjük. Olvasztott vajjal leöntött,apróra vágott petrezselyemzölddel meghintett, főtt burgonyát adunk mellé.
kcal/kJ - 343/1435 |
Dojrani sült ponty
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg dojrani ponty
70 dg vöröshagyma
10 dg petrezselyemzöld
12 dg étolaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
2 db paradicsom
só
bors
A megtisztított pontyot beirdaljuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a felszeltelt paradicsomot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, borsot, sót és pirospaprikát. A halat meghempergetjük lisztben és pirospaprikában, lapos tűzálló tálra tesszük, olajjal meglocsoljuk és 30-50 percig sütjük. Citrommal tálaljuk. Ha kisült, leönthetjük felvert tojással is, ekkor még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
kcal/kJ 830/3476 |
Gombakrémleves
Hozzávalók:
1,5 l alapleveshez (húsleveshez) 40 dkg borjú-csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 l víz, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, egy fél fej vöröshagyma, só, bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj.
A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük a csontlével, 2 dl tejjel, és jól felforraljuk. Utána szőrszitán áttörjük, simára keverjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük. Tálalás-kor belemorzsolt vajjal javítjuk fel. Betétként pirított zsemlekockát adunk.
. |
Diós szárnyas-krémleves
Hozzávalók (4 személyre):
2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só.
Előkészítés: a megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom.
Elkészítés: 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom.
Tálaláskor leveses csészékbe osztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.
. |
Böjti bableves
Hozzávalók:
20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika.
A megtisztított és megmosott babot néhány órára víz-be áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúkásra vágott zöldséget, sárgarépát és a kettévágott burgonyát, fokhagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére, és az egészet összeforraljuk.
. |
Borleves 3.
Habosra keverünk 6 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral. Közben egy liter fehérbort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük. Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.
. |
Borleves 2.
Hozzávalók:
1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárga.
A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk.
Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort, és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és kevergetve forrpontig hevítjük. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.
Elkészítési idő: 35 perc
|
Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér.
A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.
. |
Húsgombócleves
Hozzávalók:
A leveshez:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk. ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só.
A gombócokhoz
20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek. zsemlyemorzsa, 1 tk. reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kk.-nyi ételízesítő, 1 kk. pirospaprika
A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és készre főzöm.
Megjegyzés: Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok. A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök. Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket. A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz! Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van! Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra! Az alaplét már előző nap el lehet készíteni!
A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat: Ne vegetás vízzel, vagy levessel öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!
.
|
Borleves 1.
Hozzávalók 6 személyre:
1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forralva ne főzzük egy-két percnél tovább, mert elmegy az ereje és az íze. Egy másik főzőedényben a tojás sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük habosra, s a forró bőrt, folyton kevergetve, előbb cseppenként, majd egyenletes sugárban öntsük hozzá. Tegyük a tűzre, s habverővel kevergetve addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk. Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli- karikákkal is.
. |
Bárányleves
Hozzávalók 4 személyre:
40 dg bárányhús
10 dg vöröshagyma
10 dg sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
5 dg zeller
4 dg liszt
4 dg zsír
1 evőkanál citromlé
tojássárgája
1 deci tejfel
só
bors
pirospaprika
babérlevél
A húst és a zöldségféléket kockákra vágjuk. Világos rántást készítünk, hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a húst és a zöldségfélét. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük vízzel vagy csontlével, és puhára főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfelben elkevert tojássárgáját. Ízlés szerint savanyíthatjuk, és meghinthetjük apróra vágott friss kaporral.
kcal/kJ – 532/2225 |
Cókmókleves
Hozzávalók:
1 kg fiatal csirke
1 kg zöldborsó
3 dg zsír
1 szál sárgarépa
1 szál zöldség
1 fej vöröshagyma
só
pirospaprika
1 kanál liszt
A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsíron, a csirkét apróra daraboljuk, a zöldséget és sárgarépát kockára vágjuk, a borsót kifejtjük. Mindezt hozzáadjuk a fonnyasztott hagymához, és vele együtt tovább pároljuk. Amikor majdnem puha, zsírjára sütjük, meghintjük egy evőkanál liszttel, kevés pirospaprikával, felöntjük 3 liter vízzel. Csipetkét főzünk bele.
. |
Bégleves
Hozzávalók 5 személyre:
50 dg tyúkhús
10 dg sárgarépa
5 dg zeller
5 dg petrezselyemgyökér
10 dg gombó (a gombó Boszniában keresett és drága zöldségféle. A piacon árulják frissen vagy szárítva. Konzervként is ismeretes. Gyógyító hatása közismert.)
2 dg rizs
2 dl tejföl
3 tojássárgája
citromlé
só
A megmosott tyúkhúst felöntjük hideg vízzel, megsózzuk, beletesszük a megtisztított leveszöldséget, és lassú tűzön főzzük. Amikor a hús megpuhult, a levest leszúrjük, a húst kicsontozzuk, és a zöldségfélével együtt apróra vágjuk.
A rizst külön megfőzzük, és leszűrve a leveshez adjuk. Az előzőleg forró vízben áztatott gombót is a levesbe tesszük. A levest néhány percig főzzük még, majd ízlés szerint savanyítjuk, és ha kell, utánasózzuk. Levesszük a tűzről és tejfölben elkevert tojássárgájával besűrítjük.
kcal/kJ – 294/1230 |
Görög leves
Egy nagy szál sárgarépát, zöldséget és egy kis fej hagymát lereszelünk, és olajon megpároljuk. Amikor kissé megpuhul, feleresztjük vízzel. vegetával, sóval, ízlés szerint borssal fűszerezzük, és puhára főzzük. Amikor elkészült, húsgombócot főzünk bele, melyet a következő módon készítünk:ledaráljuk az e célra szánt húst, hozzáadunk 1 tojást, kevés rizst, vegetát, és ízlés szerint borsozzuk. A masszát összedolgozzuk, gombócot formálunk belőle, a gombócokat meghempergetjük lisztben, és lassú tűzön belefőzzük a levesbe. A levesbe apróra vágott zöldségzöldjét is teszünk.
. |
Alföldi csirkegulyás
Egy kilogrammos csirkét feldarabolunk, 5 dg zsíron rózsaszínűre pirítunk egy közepes nagyságú vöröshagymát, meghintjük egy kávéskanál pirospaprikával, rátesszük a húst, és felengedjük kb. 1 liter vízzel. Három nagyobb darab burgonyát kockára vágunk, beletesszük a lébe, hozzáadunk egy szál ugyancsak kockára vágott zöldséget és sárgarépát, beletesszünk 1-2 darab paprikát, 1 darab feferónit (erőspaprikát), végül vegetával ízesítjük. Ha a hús megpuhult, apró csipetkét főzünk bele.
. |
Különleges tyúkhúsleves.
Hozzávalók:
50 dkg sovány sertéshús
2 csokor zsálya
4 szál újhagyma
2,5 cm gyömbér darab
15 dkg üvegtészta
2 drb csirkehúsleveskocka
orölt bors
só
Elkészítése:
A húst kis kockákra vágjuk. A zsája szárát durvára, az újhagymákat apróra vágjuk. A gyömbért fa vagy muanyag késsel meghámozzuk,
majd lereszeljük. A tésztás sós vízben kifozzük, majd leszurjük,
1 kávéskanál sót szórunk bale, hozzá adjuk a húst, és közepes tuzön
5 percig fozzük. Hozzáadjuk a leveskockákat és a zsáját. Felforraljuk,
és 2 perc alatt készre fozzük. Tálaláskor belekeverjük a tésztát, a
hagymát és a gyömbért.Sóval, borsal ízesítjük.
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK MINDENKINEK! |
Fuszeres lencseleves
Hozzávalók:
2 ek olíva olaj
2 drb vöröshagyma
1 drb chilli paprika
2 drb fokhagyma
150 gr vörös lencse
1 tk orölt koliander mag
1 tk piros paprika
200 ml tejszín
1 drb citrom leve
3 drb újhagyma
1 cs friss koriander levél
2 drb zöldségleves kocka
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olajat,adjuk hozzá a finomra
osszevágott vöröshagymát, fokhagymát és a chilli paprikát.
Dinszteljük legalább öt percig, még a hagyma üveges nem lesz.
Adjuk hozzá a megmosott vörös lencsét és a fuszereket. Öntsünk
rá két liter vizet és két zöldségleves kockát. Sóval ízesítsük és
fozzük 30-40 percig. Ha elkészült dúsitsuk tejszinnel és ízesítjük citromlével, összevágott friss koriander levéllel, és felkarikázott
újhagymával. Forraljuk össze és leveses tálkákban tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ MINDENKINEK! |
Margit2 receptje:
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
2 db db kb. 25 cm-es friss cukkini
5 db közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,
a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét
Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a cukkínit, majd héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a kívánt sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel. Kb. 20 perc alatt megfő és utána összeturmixoljuk. Végül belekeverünk még 1 marék apróra összevágott kaprot.
Tálaláskor rakhatunk pirított zsemlekockát, vagy levesgyöngy-levesbetétet bele.
http://margit2.extra.hu/ |
Korhelyleves
Apróra vágunk 35 dg savanyú káposztát, és 4-5 dl káposztalével, valamint 1 liter vízzel feltesszük főni. A levesbe belerakunk még körülbelül 15 dg kolbászt, egy kisebb füstölt csülköt és apróra vágott vöröshagymát. A levest addig főzzük, míg a csülökről le nem válik a hús. Ekkor a húsféléket kivesszük a léből, levesbe fél dl rizst teszünk, és behabarjuk 1 kanál liszt, 1 dl tejfel és 1 kanál pirospaprika keverékével. Ezután körülbelül még 10 percig forraljuk. A maradék tejfellel meglocsoljuk. Sózni az ételt nem kell, mert sós a káposzta is, a leve is, a csülök és a kolbász is.
. |
|