Tmaindt hozzszls
[21-2] [1-1]
Rkleves
Hozzvalk 4 szemlyre:
16 db rk
10 dg leveszldsg (srgarpa, petrezselyemgykr, zeller)
4 dg mogyorhagyma
Babrlevl
Csipetnyi kmnymag
1 csokor trkony
1 dg fokhagyma
2 dg aprra vgott petrezselyemzld
S
8 dg vaj

Az l rkokat csapvz alatt kefvel megsroljuk. Farkukon a kzps lemezt ide-oda mozgatva kihzzuk a belket. Az olajon megpirtjuk a reszelt leveszldsget, hozzadjuk a rkokat, s fed alatt nhny percig proljuk. Felntjk forr levessel, fszerezzk, 15 percig fzzk. A vajon megpirtjuk a petrezselyemzldet, a fokhagymt s a rkokra ntjk. A mrtst is knlhatjuk hozz.
Kcal/kJ – 307/1284 |
Rntott sll
Hozzvalk 4 szemlyre:
2 db kb. 40 dg-os sll
3 dl tolaj
2 egsz tojs
liszt
s
citrom
4 db saltalevl
A halakat megtiszttjuk, megmossuk, kiszlkzzuk, szeletekre vgjuk s megszzuk. A halszeleteket meghempergetjk lisztben, felvert tojsban s forr olajban kb. 10 percig stjk. A kislt hst tlra rakjuk, citromszeletekkel s saltalevllel dsztjk. Olvasztott vajjal lenttt,aprra vgott petrezselyemzlddel meghintett, ftt burgonyt adunk mell.
kcal/kJ - 343/1435 |
Dojrani slt ponty
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg dojrani ponty
70 dg vrshagyma
10 dg petrezselyemzld
12 dg tolaj
2 evkanl liszt
1 evkanl pirospaprika
2 db paradicsom
s
bors
A megtiszttott pontyot beirdaljuk. A hagymt aprra vgjuk s olajon aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a felszeltelt paradicsomot, az aprra vgott petrezselyemzldet, borsot, st s pirospaprikt. A halat meghempergetjk lisztben s pirospaprikban, lapos tzll tlra tesszk, olajjal meglocsoljuk s 30-50 percig stjk. Citrommal tlaljuk. Ha kislt, lenthetjk felvert tojssal is, ekkor mg 5 percre visszatoljuk a stbe.
kcal/kJ 830/3476 |
Gombakrmleves
Hozzvalk:
1,5 l alapleveshez (hsleveshez) 40 dkg borj-csont, 15 dkg vegyes zldsg, 5 dkg vrshagyma, nhny szem feketebors, s, 2 l vz, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, egy fl fej vrshagyma, s, bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszn, 2 tojssrgja, a leves feljavtshoz 3 dkg vaj.
A csontokbl a vegyes zldsggel, fszerekkel levest fznk. A megtiszttott gombt megmossuk, s finomra vgjuk. Az aprra vgott vrshagymt vajban megfonnyasztjuk, hozzadjuk az sszevgott gombt, megszzuk, meghintjk egy kevs trtt borssal, s lepirtjuk. Ha a levt elftte, hozzkeverjk a lisztet, egy kiss tovbb pirtjuk, majd felntjk a csontlvel, 2 dl tejjel, s jl felforraljuk. Utna szrszitn ttrjk, simra keverjk, s tejsznnel elkevert tojssrgjval srtjk. Tlals-kor belemorzsolt vajjal javtjuk fel. Bettknt pirtott zsemlekockt adunk.
. |
Dis szrnyas-krmleves
Hozzvalk (4 szemlyre):
2 tykhsleveskocka, 1 dl tejfl, 1 dl tejszn, 5 dkg finomra darlt di, 1 evkanl durvra vgott di, 1 csapott evkanl liszt, 1 csokor petrezselyemzld, 1 csapott teskanl currypor, 1 kshegynyi trtt fekete bors, 5 dkg crnametlt, s.
Elkszts: a megmosott petrezselyemzldet aprra metlem. A tejsznnel s 1 dl vzzel sszekevert tejflben simra keverem a lisztet. A crnametltet a szoksos mdon, forrsban lv ss vzben megfzm, s meleg vzzel lebltve, melegen is tartom.
Elkszts: 8 dl vzbe beleteszem a hsleveskockkat, beleszrom a finomra darlt dit s a fszereket. Felforralom s 5 percig fzm. Kzben a forrsban lv levesbe csorgatom a lisztes tejflt, s beleszrom a petrezselyemzld felt. Folytonosan kevergetve, kis lngon addig forralom, amg a habja elf. Ezutn rszrom a megmaradt petrezselyemzldet, s az ednyt lefedve, 10 percig llni hagyom.
Tlalskor leveses csszkbe osztom a ftt tsztt, majd rmerem a forr levest, s meghintem a durvra vgott dival.
. |
Bjti bableves
Hozzvalk:
20 dkg szraz bab, 10 dkg srgarpa, 5 dkg petrezselyemgykr, 1 fej fokhagyma, 1 fej vrshagyma, 1 egsz burgonya, s, pirospaprika.
A megtiszttott s megmosott babot nhny rra vz-be ztatjuk, majd hideg vzben feltesszk fni, s a hosszksra vgott zldsget, srgarpt s a kettvgott burgonyt, fokhagymt, vrshagymt, st beletesszk a levesbe. Mikor a bab megpuhult, trtt paprikt szrunk a tetejre, s az egszet sszeforraljuk.
. |
Borleves 3.
Habosra kevernk 6 tojssrgjt 8 evkanl cukorral. Kzben egy liter fehrbort egy fl citrom hjval, csipet szegfszeggel meg kevs fahjjal felforralunk, s a fl citrom levvel zestjk. tszrve, habvervel llandan kevergetve a tojsos cukorra ntjk, majd a tzre visszatve, a habvervel addig verjk, mg leves srsgv nem vlt.
. |
Borleves 2.
Hozzvalk:
1 liter szraz fehrbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfszeg, 2 g fahj, 5 db tojssrga.
A borbl 2 dl-t flretesznk. A megmaradt borhoz hozzntnk 3 dl vizet, beletesszk a cukrot, a fahjat s a szegfszeget, majd felforraljuk.
Kevertlba tesszk a tojsok srgjt, hozzntjk a 2 dl flretett bort, s habvervel simra keverjk. Amikor a bor felforrt, lland kevers mellett hozzntjk a tojssrgkhoz, s kevergetve forrpontig hevtjk. Ezutn finom szrn keresztl tszrjk s elmelegtett csszkben azonnal, forrn asztalra adjuk.
Elksztsi id: 35 perc
|
jhzi tykhsleves
Hozzvalk:
1.50 kg tyk, 25 dkg srgarpa, 10 dkg petrezselyemgykr, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zldbors, s, bors, egy kevs gymbr.
A megtiszttott tykot 8 darabra vgjuk. Nyakt, mjt, zzjt hozztesszk. Kb. 2,5 l hideg vzben feltesszk fni, s ha felforrt, lehabozzuk. Megszzuk, beletesszk a vrshagymt, fokhagymt s a fszereket, majd lass forralssal tovbb fzzk. Ha a tyk puhulni kezd, hozzadjuk a leveszldsget, a vkony metltre vgott gombt, a rzsira szedett karfiolt s a zldpaprikt. Ha friss zld-borsnk van, a zldsggel egytt tesszk a levesbe, ha konzerv, akkor a fzs vgn. Tlals eltt, egy kevs levesben kln kifztt, finommetltet tesznk bele. A levest a hssal s a zldsgekkel egytt tlaljuk, s kln adunk hozz ecetes tormt.
. |
Hsgombcleves
Hozzvalk:
A leveshez:
2-3 srgarpa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztink, 1 kis fej hagyma, 2-3 kzepes gerezd fokhagyma, 1 tk. telzest, csipetnyi rlt bors, s.
A gombcokhoz
20 dkg darlt hs, 1 tojs, 2 ek. zsemlyemorzsa, 1 tk. reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, s, bors, kk.-nyi telzest, 1 kk. pirospaprika
A zldsgeket a hagyma kivtelvel felkarikzom, a fokhagymt alaposan elkaparom. A fazk aljra kevske olajat ntk s kiss megpirtom benne a zldsgeket s a fokhagymt. Megszrom az telzestvel, kevs vizet ntk r, dinsztelem, majd beleengedem a tbbi fszert s a hagymt. Pr percig dinsztelem, majd felntm 1,5- 2 l vzzel. Ha a zldsgek mr majdnem megpuhultak, a gombcok alkatrszeit alaposan sszekeverem, majd a mogyornyi gombcokat belerakom a levesbe. Megszrom aprra vgott petrezselyemzlddel s kszre fzm.
Megjegyzs: Ezt a levest az utbbi idkben kizrlag pulykanyakbl fzm. Veszek 2-3 szp, hsos pulykanyakat, ez kb. 1.5 kil. Rengeteg hs van rajta, ebbl lefaragok 30-40 deknyit, ledarlom, s kiss tlfszerezve ebbl kszlnek a gombcok. A megmaradt nyakakbl telzestvel, szemes borssal s lestynnal, alaplt fzk. Ezzel az alaplvel engedem fel a ledinsztelt zldsgeket. A lbl 2-3 decit megtartok, mert ebbl meg fokhagymamrts lesz! Elvgre, mint mr emltettem, a csontokon rengeteg hs van! J tudni, hogy a nyakak fzsi ideje 3-4 ra! Az alaplt mr elz nap el lehet kszteni!
A fokhagymamrtshoz pedig egy javaslat: Ne vegets vzzel, vagy levessel ntsd fel, hanem fele alapl, fele tej, aztn jhet a tejfl is!
.
|
Borleves 1.
Hozzvalk 6 szemlyre:
1 l fehr asztali br, 0,5 l vz, 10 csapott evkanl cukor, 1 citrom leve s hmozott hja, kis darabka fahj, 2-3 szegfszeg, 2 teskanl liszt, 6-8 tojs srgja.
A bort a vzzel, a citrom levvel, hmozott hjval, a fahjjal s a szegfszeggel felforraljuk gy, hogy az egsz felszne habos legyen, de forralva ne fzzk egy-kt percnl tovbb, mert elmegy az ereje s az ze. Egy msik fzednyben a tojs srgkat a cukorral s a liszttel keverjk habosra, s a forr brt, folyton kevergetve, elbb cseppenknt, majd egyenletes sugrban ntsk hozz. Tegyk a tzre, s habvervel kevergetve addig forraljuk, mg a leves besrsdik. tszrve, csszkben tlaljuk. Tehetnk r tejsznhabot, de adhatjuk pirtott kifli- karikkkal is.
. |
Brnyleves
Hozzvalk 4 szemlyre:
40 dg brnyhs
10 dg vrshagyma
10 dg srgarpa
1 petrezselyemgykr
5 dg zeller
4 dg liszt
4 dg zsr
1 evkanl citroml
tojssrgja
1 deci tejfel
s
bors
pirospaprika
babrlevl
A hst s a zldsgflket kockkra vgjuk. Vilgos rntst ksztnk, hozzkeverjk az aprra vgott vrshagymt, a hst s a zldsgflt. Hozzadjuk a fszereket, felntjk vzzel vagy csontlvel, s puhra fzzk. Tlals eltt hozzadjuk a tejfelben elkevert tojssrgjt. zls szerint savanythatjuk, s meghinthetjk aprra vgott friss kaporral.
kcal/kJ – 532/2225 |
Ckmkleves
Hozzvalk:
1 kg fiatal csirke
1 kg zldbors
3 dg zsr
1 szl srgarpa
1 szl zldsg
1 fej vrshagyma
s
pirospaprika
1 kanl liszt
A vrshagymt aprra vgjuk, megfonnyasztjuk a zsron, a csirkt aprra daraboljuk, a zldsget s srgarpt kockra vgjuk, a borst kifejtjk. Mindezt hozzadjuk a fonnyasztott hagymhoz, s vele egytt tovbb proljuk. Amikor majdnem puha, zsrjra stjk, meghintjk egy evkanl liszttel, kevs pirospaprikval, felntjk 3 liter vzzel. Csipetkt fznk bele.
. |
Bgleves
Hozzvalk 5 szemlyre:
50 dg tykhs
10 dg srgarpa
5 dg zeller
5 dg petrezselyemgykr
10 dg gomb (a gomb Boszniban keresett s drga zldsgfle. A piacon ruljk frissen vagy szrtva. Konzervknt is ismeretes. Gygyt hatsa kzismert.)
2 dg rizs
2 dl tejfl
3 tojssrgja
citroml
s
A megmosott tykhst felntjk hideg vzzel, megszzuk, beletesszk a megtiszttott leveszldsget, s lass tzn fzzk. Amikor a hs megpuhult, a levest leszrjk, a hst kicsontozzuk, s a zldsgflvel egytt aprra vgjuk.
A rizst kln megfzzk, s leszrve a leveshez adjuk. Az elzleg forr vzben ztatott gombt is a levesbe tesszk. A levest nhny percig fzzk mg, majd zls szerint savanytjuk, s ha kell, utnaszzuk. Levesszk a tzrl s tejflben elkevert tojssrgjval besrtjk.
kcal/kJ – 294/1230 |
Grg leves
Egy nagy szl srgarpt, zldsget s egy kis fej hagymt lereszelnk, s olajon megproljuk. Amikor kiss megpuhul, feleresztjk vzzel. vegetval, sval, zls szerint borssal fszerezzk, s puhra fzzk. Amikor elkszlt, hsgombcot fznk bele, melyet a kvetkez mdon ksztnk:ledarljuk az e clra sznt hst, hozzadunk 1 tojst, kevs rizst, vegett, s zls szerint borsozzuk. A masszt sszedolgozzuk, gombcot formlunk belle, a gombcokat meghempergetjk lisztben, s lass tzn belefzzk a levesbe. A levesbe aprra vgott zldsgzldjt is tesznk.
. |
Alfldi csirkegulys
Egy kilogrammos csirkt feldarabolunk, 5 dg zsron rzsasznre pirtunk egy kzepes nagysg vrshagymt, meghintjk egy kvskanl pirospaprikval, rtesszk a hst, s felengedjk kb. 1 liter vzzel. Hrom nagyobb darab burgonyt kockra vgunk, beletesszk a lbe, hozzadunk egy szl ugyancsak kockra vgott zldsget s srgarpt, beletessznk 1-2 darab paprikt, 1 darab fefernit (erspaprikt), vgl vegetval zestjk. Ha a hs megpuhult, apr csipetkt fznk bele.
. |
Klnleges tykhsleves.
Hozzvalk:
50 dkg sovny sertshs
2 csokor zslya
4 szl jhagyma
2,5 cm gymbr darab
15 dkg vegtszta
2 drb csirkehsleveskocka
orlt bors
s
Elksztse:
A hst kis kockkra vgjuk. A zsja szrt durvra, az jhagymkat aprra vgjuk. A gymbrt fa vagy muanyag kssel meghmozzuk,
majd lereszeljk. A tszts ss vzben kifozzk, majd leszurjk,
1 kvskanl st szrunk bale, hozz adjuk a hst, s kzepes tuzn
5 percig fozzk. Hozzadjuk a leveskockkat s a zsjt. Felforraljuk,
s 2 perc alatt kszre fozzk. Tlalskor belekeverjk a tsztt, a
hagymt s a gymbrt.Sval, borsal zestjk.
J TVGYAT KIVNOK MINDENKINEK! |
Fuszeres lencseleves
Hozzvalk:
2 ek olva olaj
2 drb vrshagyma
1 drb chilli paprika
2 drb fokhagyma
150 gr vrs lencse
1 tk orlt koliander mag
1 tk piros paprika
200 ml tejszn
1 drb citrom leve
3 drb jhagyma
1 cs friss koriander levl
2 drb zldsgleves kocka
Egy nagy fazkban forrstsuk fel az olajat,adjuk hozz a finomra
osszevgott vrshagymt, fokhagymt s a chilli paprikt.
Dinszteljk legalbb t percig, mg a hagyma veges nem lesz.
Adjuk hozz a megmosott vrs lencst s a fuszereket. ntsnk
r kt liter vizet s kt zldsgleves kockt. Sval zestsk s
fozzk 30-40 percig. Ha elkszlt dsitsuk tejszinnel s zestjk citromlvel, sszevgott friss koriander levllel, s felkarikzott
jhagymval. Forraljuk ssze s leveses tlkkban tlaljuk.
J TVGYAT HOZZ MINDENKINEK! |
Margit2 receptje:
Cukkini krmleves
Hozzvalk:
2 db db kb. 25 cm-es friss cukkini
5 db kzepes mret burgonya
s tetszs szerint
1 csokor kapor
1 db kzepes mret vrshagyma,
a hagyma prolshoz olaj
pirtott zsemlekocka, vagy levesgyngy-levesbett
Elksztse:
vegesre pirtjuk a vrshagymt, alaposan megmossuk a cukknit, majd hjasan karikba vgjuk, maggal egytt, ha van benne. A burgonyval ugyanezt tesszk, hozzadjuk a kvnt st, kaprot.
Ednybe rakva felntjk vzzel. Kb. 20 perc alatt megf s utna sszeturmixoljuk. Vgl belekevernk mg 1 mark aprra sszevgott kaprot.
Tlalskor rakhatunk pirtott zsemlekockt, vagy levesgyngy-levesbettet bele.

http://margit2.extra.hu/ |
Korhelyleves
Aprra vgunk 35 dg savany kposztt, s 4-5 dl kposztalvel, valamint 1 liter vzzel feltesszk fni. A levesbe belerakunk mg krlbell 15 dg kolbszt, egy kisebb fstlt cslkt s aprra vgott vrshagymt. A levest addig fzzk, mg a cslkrl le nem vlik a hs. Ekkor a hsflket kivesszk a lbl, levesbe fl dl rizst tesznk, s behabarjuk 1 kanl liszt, 1 dl tejfel s 1 kanl pirospaprika keverkvel. Ezutn krlbell mg 10 percig forraljuk. A maradk tejfellel meglocsoljuk. Szni az telt nem kell, mert ss a kposzta is, a leve is, a cslk s a kolbsz is.
. |
|