Tmaindt hozzszls
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Margit2 receptje:
Epres-tejsznes trtorta
Hozzvalk a piskthoz: 3 tojs srgjt 3 evkanl porcukorral kikevernk, majd hozzadunk 0,5 dl tolajat, 3 evkanl lisztet, fl csomag stport, 1 evkanl kakaport, s a 3 tojs felvert habjt. A tsztt stpaprral blelt 26 cm-es torta formban megstjk. Elmelegtett stben 200 fokon kb. 15 percig ( tprba!) stjk.
Krmhez:
1 csomag vanlia z pudingpor, 25 dkg tehntr, 15 dkg kristlycukor, 1 csomag vanlis cukor, 5 dl tejszn (n hulalt hasznltam!), 10 g zselatin, 12 g szntelen tortazsel. Kb. 60 dkg friss eper.
Elkszts:
A pudingport 2,5 dl hideg vzben feloldjuk, felforraljuk, s kevergetve kiss kihtjk. A trt a ktfle cukorral simra keverjk. Evkanalanknt belevegytjk a kihlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forr vzben feloldunk, ha mr csak langyos, ezt is a krmbe keverjk. 5 dl tejsznt ( n hulalval ksztettem) kemny habb felvernk, majd a dermed krmbe keverjk.
A krm felt egyenletesen a pisktra simtjuk, s jl megrakjuk eperrel. Ezutn a msodik felt is rkenjk, s azt is eperrel kirakjuk, aztn a zacskn lv utastsnak megfelelen elksztett, szntelen tortazselvel lentjk, s legalbb 2 rra htbe tesszk.

http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Kaukzusi gymlcstorta
Hozzvalk: 6 dl kaukzusi kefir, 12 gramm zselatin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, kb. 10 dkg ppen aktulis gymlcs. (srgabarack, szibarack, eper, alma, krte, mlna, stb..)
Elksztse: 2 dl kefirt felfzm a zselatinnal (kb. 3 perc). A tbbi hozzvalt alaposan sszekeverem 1 tlban a gymlcs kivtelvel. Majd hozzntm a langyosra hlt zselatinos kefirt. Ezutn kivizezett kuglf formba ntm, s belerakom az sszeaprtott gymlcst. Vgl 3 rra a htbe teszem. Ha megszilrdul kintm egy tlra. Fogykrsok is btran ehetik!
Mivel nagyon kevsnek talltam az eredeti receptet a kuglf stmbe, ezrt megemeltem a hozzvalkat. Az tkezsi zselatin 25 gramm lett ( 1 zacsi), + tettem a kefirhez mg, kb. 1,5 dl tejsznt is. Ja, s az eperrel sem sproltam:

http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Kvs dis kocka
Hozzvalk a tszthoz: 6 db tojsfehrje, 12 dkg cukor, 20 dkg darlt di, 3 evkanl rtesliszt, fl zacsk stpor.
Tltelkhez: 6 db tojs srgja, 20 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 15 dkg tcsokold 1,5dl feketekv, 15 dkg margarin.
Dsztsre: csoki dara, 25 db fl dibl.
Elksztse: A felvert tojsfehrjkhez hozzadjuk aprnknt a cukrot, dit, lisztet s stport. A masszt kikent vagy stpaprral blelt tepsibe ntjk s elmelegtett stben 25 percig stjk 170 fokon. n 30 x 22 cm-es tepsiben stttem.
A tojs srgkat kikeverjk a cukorral, vanlis cukorral, hozzadjuk a csokit darabokban, s a kvt. Folyamatos kevers mellett kis lngon fzzk, amg besrsdik. Ha kihlt az sszekevert, felhabostott rmval sszekeverjk s rkenjk a tsztra. Megszrjuk csoki darval, s egyenletesen elhelyezzk rajta a dibelet. Htbe tesszk 2-3 rra.

http://margit2.extra.hu/ |
Gombatorta
Piskta:
6 tojs srgjt habosra keverjk 6 kanl cukorral, majd adunk hozz 4 kanl finom przlit s 3 kanl darlt dit, fl stport, vgl 6 tojs kemny habjt.
Tltelk:
6 tojs srgjt habosra kevernk 20 dg cukorral, hozzadunk 1 narancsos szvkt. Gzn megfzzk. Ha ksz hozzadunk 25 dg darlt dit, 25 dg Plazma v. Petit Boure (darlt) kekszet. Ha kihlt hozz adjuk a habosra kevert 25 dg margarint s a mr kihlt pisktra simtjuk.
Mz:
6 tojs fehrjt 20 dg cukorral nagyon jl kikevernk, s gzn megfzzk. Majd 6 kanl cukrot megprklnk, s a fztt habba csurgatjuk lland kevers mellett. Megvrjuk amg teljesen kihl, majd rsimtjuk a tortra. Vgl rreszelnk 2 rd fzcsokit.

|
Sevdidzsan
(des kockk)
Hozzvalk 10 szemlyre:
4 egsz tojs
2 dl cukor
2 dl olvasztott vaj
1 citrom reszelt hja
2 dl bzadara
25 dg grzes liszt
1 dl tejszn
zsr – a tepsi kikenshez
40 dg cukor a sziruphoz
A ngy tojssrgjt habosra keverjk, beletesszk a cukrot, vajat, a citromhjat, s egytt 10 percig keverjk. Ekkor hozzadjuk a bzadart, a lisztet, a tejsznt s mg nhny percig keverjk. A ngy tojsfehrjbl kemny habot vernk, knnyedn hozzkeverjk a tojsok srgjhoz. A tsztt zsrozott tepsibe ntjk, kzepesen meleg stben kistjk.
A 40 dg cukorbl s 4 dl vzbl sr szirupot fznk. Amikor a stemny kisl, ezzel a sziruppal ntjk le, s mg nhny percre visszatesszk a stbe. ha kihlt, kockkra vgjuk, vegtlra rakjuk, s sajt levvel mg egyszer meglocsolva knljuk. |
Kadaif
(dessg metlt tsztbl)
Hozzvalk 6 szemlyre:
1 db tojs
liszt
s
vaj
50 dg di
20 dg mazsola
50 dg cukor
10 dg mz
A tojsbl, lisztbl, kevs sbl s vzbl tsztt gyrunk. Nagyon vkonyra nyjtjuk, s vkony metltre vgjuk, mint a levestsztt. Szikkadni hagyjuk. A tepsit kivajazzuk, az aljra egy sor tszt tesznk, megszrjuk a vagdalt dival s ztatott mazsolval. Ismt egy rteg tszta kvetkezik, majd a di mazsolval. A rtegezst addig folytatjuk, mg a hozzvalkbl tart. Legfellre tszta kerl. Tetejre vajdarabkkat morzslunk, s a stbe toljuk. Kzepes hmrskleten kistjk. Ha kiss kihlt, lentjk cukorbl, mzbl s vzbl ftt sziruppal. A szirupot vkony sugrban, lassan ntjk r, hogy a tszta jl beigya. Hidegen szeleteljk fel. |
Tufahija
(tlttt alma)
Hozzvalk 10 szemlyre:
2 kg alma
1 kg cukor
1 db citrom
5 tojsfehrje
25 dg di
tejsznhab zls szerint
Az almt megmossuk, meghmozzuk, maghzt kivjjuk, s citromlvel zestett cukros vzben megfzzk. Az almkat ezutn trakjuk egy msik ednybe. A vzbe, melyben az alma ftt, beletesszk az almk hjt s a maradk cukrot (de ebbl 10 evkanllal flretesznk), s szirupot fznk. A szirupot leszrjk. (Tlals eltt ezzel a sziruppal ntjk le az almkat.)
Kzben elksztjk a tltelket. Az t tojsfehrjt kikeverjk 10 evkanl cukorral, hozztesszk a darlt dit s ezzel a masszval tltjk meg az almkat. Az almkat kivajazott tzll tlba tesszk, forr stben tstjk. Lentjk a fenti sziruppal. Tejsznhabbal is dszthetjk. |
Kadun dzsubegi
(des golyk)
Hozzvalk 6 szemlyre:
4 tojsfehrje
2 dl tejszn
liszt
tolaj
50 dg cukor
2 csomag vanlis cukor
1 db citrom.
A tojsfehrjt felverjk, hozzkeverjk a tejsznt s annyi lisztet,hogy sszelljon. A tsztbl gombcokat formlunk s zsrozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Kzepes hmrskleten kistjk. A cukorbl, vanlis cukorbl, citromlbl s vzbl szirupot fznk. A szirupot mg melegen a forr gombcokra ntjk, s megvrjuk, mg a stemny beissza. Tejsznhabbal dsztjk, vegtnyron knljuk.
kcal/kJ – 498/2085 |
Barackos pite
Hozzvalk:
Tszta:
15 dg vaj
25 dg liszt
5 dg cukor
2 evkanl tejszn
1 evkanl rum
citromhj
fl csomag stpor
Tltelk:
1 kg barack
10 dg cukor
1 kvskanl rum
4 dg vaj
4 dg zsemlemorzsa
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozztesszk a cukrot, rumot, a citrom reszelt hjt s a stport. A tsztt meggyrjuk, cipt formlunk belle, s fl rra a htszekrnybe tesszk.
A tszta felt kinyjtjuk, zsrozott tepsibe helyezzk, kistjk. Ekkor rkenjk a baracktltelket. A tszta msik felbl a tltelk tetejre rcsot ksztnk, s kistjk. Hidegen kockkra vgjuk.
Tetejt: meghintjk porcukorral.
Tltelk:
A barackot kimagozzuk, felszeleteljk. Megcukrozzuk, sszekeverjk a zsemlemorzsval s a rummal.
Barackos pitt az v minden szakban kszthetnk, ha a barackot felszeletelve, cukrozva mlyhtbe tesszk. Ez esetben a fagyasztott barackdarabokat szrjuk a tsztra.

|
Dalmt ropogs
Hozzvalk 10 szemlyre:
50 dg liszt
4 dg vaj
5 dg cukor
2 dg leszt
3 tojssrgja
10 dg mazsola
1 liter tolaj
s
vanlis cukor
1 citrom reszelt hja
tej
rum
A fenti hozzvalkbl lgy tsztt ksztnk. A tsztba belekeverjk a mazsolt. evkanllal nem tl forr olajba halmokat szaggatunk, s mindkt oldalukat kistjk. porcukorral meghintve tlaljuk.

|
Mzes dis csk
Hozzvalk:
30dg liszt
10 dg vaj
14 dg mz
1 egsz tojs
2 tojs srgja
8 deka darlt di
1 citrom reszelt hja s leve
1 kanl rum
1 kshegynyi szdabikarbna
A lisztet a vajjal s a mzzel sszedolgozzuk, hozzadjuk a tojst meg a tojssrgkat, majd a darlt dit, citromot, rumot s a szdabikarbnt. Jl sszedolgozzuk s msfl ujjnyi vastagra kinyjtjuk. Pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, kikent tepsibe rakjuk s kzepes stben vilgos srgra megstjk.
... |
Barackcsk
Hozzvalk:
1 tojs fehrje
10 dg porcukor
kevs citroml
14 dg baracklekvr
A habb vert tojsfehrjt a cukorral, citromlvel s lekvrral addig keverjk, amg sr nem lesz. A masszbl kikent, kilisztezett tepsibe, kis kanllal halmokat rakunk s gyenge tzn megstjk.
... |
Gurbli
Egy cssze zsrt, egy cssze cukrot, fl cssze tojst, kshegynyi stport vagy szdabikarbnt jl sszedolgozunk, s annyi lisztet adunk hozz, amennyit felvesz. Elnyjtjuk, s klnbz formra kiszrjuk. A tetejre darabos dit szrunk, s kistjk.
... |
Almahab
Hozzvalk:
1 kg alma,
egy egsz citrom,
zls szerint cukor (fogykrzknak szaharin).
Az almkat meghmozzuk, maghztl megszabadtjuk, s lentjk annyi vzzel, hogy ellepje, belefacsarjuk a citrom levt, s belereszeljk a citrom hjt. Ha cukorral zestjk, fzs eltt hozzadjuk, ha szaharinnal kszl, csak a ksz almalhez adjuk hozz az elzleg kevs almalben feloldott szaharint. Fzs kzben a krmet gyakran megkeverjk, fzs utn ttrjk, majd habosra keverjk. Hidegen knljuk. A ksz almahabhoz adhatunk mazsolt, s darabosra vgott dit is.
... |
Vanlis gymlcsrizs
Fl liter tejben elkevernk 1 csomag vanlis krmport, hozzadunk 12 dg cukrot, s lland kevers mellett srre fzzk. A forr krmet vizezett hossz tortaformba tltjk, s levtl lecsurgatott vegyes gymlcsbl ujjnyi vastag rteget rakunk r. Fl liter tejbl, fl csomag vanlis cukorral, 10 dg cukorral a rizsbl sr tejberizst fznk. A tejberizst mg forrn a gymlcsrtegre ntjk. Hideg helyen nhny rt llni hagyjuk, majd hossz tlra kibortjuk, s vanlis tejsznhabbal dsztjk.
... |
Zombori mzes
Tsztja:
1 egsz tojst, 1 evkanl zsrt s 15 dg cukrot simra kevernk. Kln megprklnk 3 evkanl cukrot, felengedjk 4 kanl vzzel, kis ideig fzzk, s forrn az elbbi keverkhez adjuk. Ezutn 45 dg lisztet s kshegynyi szdabikarbnt adunk az elbbi masszhoz, jl eldolgozzuk, s hrom lapot stnk belle.
Elksztjk a kvetkez krmet:
fl liter tejet felforralunk 4 evkanl cukorral, kln kikevernk 4 kanl lisztet fl liter hideg tejjel, s hozzadjuk a forralt tejhez. Kicsit fzzk egytt, majd flretesszk hlni. Kikevernk 25 dg margarint 25 dg porcukorral, s hozzadjuk az elbbi keverkhez. Vgl a krmet egy egsz citrom levvel zestjk, s rkenjk a tsztra. Egy napig puhulni hagyjuk.
... |
Tlttt slt alma
Hozzvalk:
10 db kzepes nagysg alma, 10 szem di, zsemlemorzsa, cukor, fahj, tejsznhab.
Az almkat megmossuk, a maghzat kivjjuk. A dit megtiszttjuk, s durvra daraboljuk, hozzadjuk az 5 kanl zsemlemorzst, 5 kanl cukrot s 1 kvskanl fahjat. Ezeket jl sszekeverjk, s az alma regeibe tltjk. Forr stbe tesszk, a hmrskletet cskkentjk, s lass tzn tstjk. Ha kihl, kettvgjuk, s mindegyiket tejsznhabbal dsztjk.
... |
ALMS-DIS KOCKA
t egsz tojst, t feketekvs-cssze cukorral habosra kevernk, hozzadunk kt feketekvs-cssze tolajat, 10 dg darlt dit, 1 csomag stport, kevs mazsolt, 3 reszelt almt s vgl 5 feketekvs-cssze lisztet. Ezeket a hozzvalkat jl sszekeverjk, zsrozott, lisztezett tepsiben kistjk, s kockra vgva adjuk asztalra.
... |
TAKARKOS GESZTENYEKRM
6 dl tejhez csommentesen hozzkevernk 1 csomag vanlisk-krmport, majd 12 dg cukrot s 15 dg ttrt gesztenyeprt adunk hozz. Habstben szabadlngon lland kevers mellett a forrs megkezdstl mg nhny percig tovbb fzzk, s kihlsig keverjk. 12 dg lgytott vajat kevernk legvgl a krmhez.
... |
Hvirg torta (sts nlkl)
1 nagy csomag des ktszerslt
1liter tej
2 tojs
2 10 + 4 deka cukor + 2 van cuk.
2 cs. fz vaniliapuding vagy 15 deka liszt
2deci feketekv
1deci rum
2 evkanl neskaka
2 evkanl baracklekvr
A tojsok srgjt 10 deka cukorral s egyik van. cukorral habosra keverjk s a tejjel, pudingporral smra keverve sr krmet fznk, lehtjk.
A kvt, rumot, kakat, van. cukrot s 10 deka cukrot elkeverjk, a ktszerslteket jl megforgatjuk benne, de nem ztatjuk el.
Olyan tlra rakjuk soronkint, aminek legalbb kt jnyi pereme van, a szeletekre krmet kenve, vgl az egszet azzal bevonva.
Behtjk, majd tlalskor a kt tojs fehrjbl 4 deka cukorral kemny habot vernk, vatosan belekeverjk a lekvrt s ezzel ntjk le a tortnkat.
A tlals eltti este elkszthetjk az ntet nlkl.
Ha gyerekek is esznek belle, aromt hasznljunk a rum helyett.
... |
|