Tmaindt hozzszls
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Ananszos palacsintatorta
Hozzvalk (6 szemlyre):
A tszthoz:
• 10 dkg liszt
• 7,5 dkg cukor
• csipetnyi s
• 6 tojs
• 7,5 dkg vaj
• 1,5 dl tej
• 2 evkanl vanliscukor
A szszhoz:
• 1 ananszkonzerv (darabolt)
• 2,5 dl vz
• 20 dkg cukor
• 1 citrom
A tetejre:
• ananszkockk
• mentalevl
Elksztse:
A tszthoz a lisztet a cukorral s a sval sszekeverjk. A tojssrgkat s a vajat is hozzadva, simra dolgozzuk. Aprnknt beledolgozzuk a tejet. A tojsfehrjt a vanlis cukorral kemny habb verjk, s vatosan a tsztba forgatjuk.
A palacsintkat kis serpenyben stjk gy, hogy csak egyik oldalukon sljenek meg, a msik oldal krmesen-lgy maradjon. Egymsra halmozzuk. Az ananszt simra turmixoljuk. A cukrot a vzbe keverjk, s forrsig fzzk, ekkor a sziruphoz adjuk a gymlcsturmixot, s a citrom levt is belekeverjk. A palacsintahalom tetejt ananszkockkkal megszrjuk, s mentalevllel dsztjk.
J tancs
Csak kzvetlenl fogyaszts eltt ksztsk el az ananszos szszt!
|
fonys trtorta
A tr rendkvl hls alapanyaga a gymlcstortknak, mert knny, egszsges, s semleges ze klnsen alkalmass teszi arra, hogy kiemelje a gymlcsk sajtos aromit. A tr brmilyen gymlccsel nyer pros. Mi most egy fonys vltozatot mutatunk be.
Hozzvalk:
1 kerek tortalap,
10 dkg habcsk,
40 dkg vrs fonya,
50 dkg tehntr,
2 dl tejszn,
5-7 evkanl vanlis porcukor,
1 evkanl zselatinpor.
Elksztse:
A trt s a tejsznt botmixerrel jl kikeverjk, kzben vanlis porcukorral zestjk. Az fonyt megmossuk, s a felt sszeturmixoljuk. A zselatint fl deci forr vzben feloldjuk, s amikor langyosra hlt, a trhoz keverjk. Beleforgatjuk az fonyamixet is, de nem elegytjk el teljesen. (Maradjon foltos!) A kt lapra vgott tortaalapot megtltjk a szilrdul fonys trkrmmel, majd a klsejt is bekenjk. Aprra trdelt habcskdarabkkkal panrozzuk, s fonyaszemekkel dsztjk.
|
Rizses szibaracktorta
A receptben sajt kszts tszta szerepel, de ezt a finomsgot kszen kaphat tortaformba is tlthetjk, gy megsprolhatjuk a stst s az izgalmakat, hogy jl sikerl-e a tszta. Friss szibarack helyett konzervet is hasznlhatunk hozz.
Hozzvalk:
a tszthoz: 3 tojs, 3 evkanl cukor, 2-2 evkanl liszt s darlt di, 1 mokkskanl stpor;
A tltelkhez:
•5 dl l tej,
•10 dkg rizs,
•1 tojs,
•1 dl habtejszn,
•2 evkanl vanlis porcukor
A dsztshez:
1 kg szibarack,
5 evkanl cukor,
5 dkg Rama margarin
Elksztse:
Gymlcstortaformban 3 tojsos, dis pisktt stnk. A rizst forrsban lv tejbe ntjk, s puhra fzzk. A tojst a vanlis porcukorral habosra keverjk, majd vatosan sszeforgatjuk a felvert tejsznhabbal. A tejsznes tojst a tzn lv rizshez adjuk, alaposan tforgatjuk, s hlni hagyjuk. A barackokat meghmozzuk, kettvesszk, kimagozzuk. Egy nagy serpenyben a Rama margarint s a cukrot felolvasztjuk, majd a fl barackokat tforgatjuk benne. A tortalapot hideg rizzsel megtltjk, porcukorral a szlt megszrjuk, s karamelles barackokkal megrakva tlaljuk.
|
Dobostorta
Hozzvalk:
A tszthoz
• 6 tojs, • 12 dkg kristlycukor, • 12 dkg liszt
A krmhez
• 30 dkg kristlycukor, • 1 dl vz
• 30 dkg vaj, • 3 dkg kakapor
A mzhoz
• 12 dkg mokkacukor
Elksztse:
A tojssrgjt egy ek. liszttel simra keverem. A tojsfehrjt a cukorral kemny habb verem, hozzteszem a tojssrgjhoz, s vatosan, hogy a hab ne trjn ssze, a maradk lisztet is belekeverem. Kikent, kilisztezett tortaformban 1,5-2cm vastag masszt kenek, s elmelegtett (kb. 160-180 fok) stben 8-10 perc alatt kistm. 6 egyforma tortalapot stk gy ki, s kihtm.
A krmhez a cukrot felforralom a vzzel, hozzadom a vajat, s azonnal leveszem a tzrl. Hagyom kihlni, ekkor teszem hozz a kakat, s habvervel habosra keverem.
Az t tortalapot egyenletesen megkenem krmmel. A hatodik lapot mg nem teszem r.
A hatodik lapot bevonom a mzzal. Ennek ksztse: egy tiszta ednyben lland kevers kzben a mokkacukrot felolvasztom, s vilgos aranysrgra pirtom. Rntm a lapra s egyenletesen elkenem. Mg forrn, olajozott kssel, bejellm a szeleteket, s felvgom. Ha kihlt, rrakom a tortra.
|
Gymlcss joghurttorta
Hozzvalk:
A tszthoz
• 2 tojs
• 4 dkg cukor
• 6 dkg liszt
A tltelkhez
• 2 tojssrgja
• 8 dkg porcukor
• 2 dl joghurt
• 1 citrom leve
• 1,5 dkg zselatinpor
• 4 dl tejszn
• 10 dkg mandarinbeftt (vagy idnygymlcs)
• 2 dkg tcsokold
• 10 dkg prklt mandula
Elksztse:
A tszta hozzvalibl pisktatsztt stk, s hagyom kihlni.
A tltelkhez a tojssrgjt a porcukorral, a joghurttal, a szrt citromlvel, a zselation ktharmadval s a tejszn felvel lland kevers kzben forrsig hevtem. Ha kihlt, hozzadom a lecsurgatott gymlcs ktharmadt.
A mr kihlt pisktt megkenem a krmmel, s htbe teszem. Hrom-ngy ra mlva a torta oldalt megszrom aprra vgott, prklt mandulval. A tetejt zselatinnal kevert, kemny habb vert tejsznnel dsztem, kirakom a flretett gymlccsel, s rszelem a csokoldt.
|
Csokolds mogyorscsk-torta
Hozzvalk:
• 20 dkg mlyhttt levelestszta
• 15 dkg mogyors vagy manduls csk
• 1,5 dl tej
• 80 g tcsokold
• 80 g kristlycukor
• 2 tojs
• 1 dl kakalikr
• 1 csomag vanlis cukor
• kevs porcukor
• vaj, liszt
Elksztse:
A tsztt felengedjk, meglisztezett deszkn akkor korongot nyjtunk belle, hogy egy 22-25 cm tmrj, 3-4 cm magas, kerek, kivajazott, kilisztezett tortaformt ki tudjunk blelni vele. Az aljt villval megszurkljuk, az egyik tojst kiss felverjk, s megkenjk vele a tsztt. Szp szorosan rrakjuk a mogyors cskokat, s meglocsoljuk a kakalikrrel. A maradk felvert tojshoz hozzadjuk a msik tojst, a kristly- s vanlis cukrot, habosra keverjk, s vkony sugrban belecsorgatva belekeverjk a tejet is. A csokoldt borsnyi darabokban a mogyors cskok tetejre szrjuk, s rntjk a krmet.
Elmelegtett stben 190-200 fokon kb. 40 percig stjk. Hagyjuk kihlni, majd tlra tesszk, s tetszleges alakzatban megszrjuk porcukorral.
|
Orosz krmtorta
Az egyik leghresebb s legkedveltebb torta. Sznj r egy egsz napot, vsrolj be, s arasd le a babrokat. Mert a kemny munka meghozza gymlcst!
Hozzvalk:
A piskthoz
• 6 tojs
• 12 dkg kristlycukor
• 12 dkg liszt
• 1 citrom reszelt hja
A krmhez
• 2,5 dl tej
• 1 vanlis pudingpor
• 10 dkg kristlycukor
• 1 mokkskanl vanlis cukor
• 20 dkg vegyes, aprra vgott cukrozott gymlcs
• 1 citrom reszelt hja
• 5 dkg mazsola
• 2 dl tejszn
A dsztshez
• 2 dl tejszn kemny habja, • 2 dkg porcukor
• 5 dkg mazsola vagy cukrozott gymlcs
Elksztse:
A tojssrgjt a cukor 1/3 rszvel habosra keverem, majd a tojsfehrjt a fennmarad cukorral kemny habb verem. A habot vatosan hozzadom a cukros tojssrgjhoz, majd fakanllal, vatosan, hogy a hab ne trjn ssze, belekeverem a lisztet s a reszelt citromhjat. A tortaformt kiblelem vagy kikenem, belentm a tsztt, s elmelegtett, kb. 160 fokos stben 35 perc alatt megstm. Ha megslt, kiveszem a formbl, majd ha teljesen kihlt, ngy lapra vgom.
A krmhez a tejet, a pudingport, a cukrot s a vanlis cukrot lland kevers kzben srre fzm. Amikor kihlt, hozzkeverem a cukrozott gymlcst, a reszelt citromhjat, a mazsolt s a kemnyre vert tejsznhabot.
Ezzel megtltm a tortt, a maradkkal bekenem az oldalt s a tetejt, majd htbe teszem.
Dszteni kzvetlenl tlals eltt rdemes!
. |
Cseresznys torta
Hozzvalk:
• 50 dkg cseresznye
• 4 tojs
• 12,5 dkg cukor
• csipetnyi s
• 8 dkg liszt
• 6 dkg+ 3 dkg vaj
• 2,5 dl tej
• porcukor
A tojsokat a cukorral s a sval felverjk, majd beleszitljuk a lisztet. 6 dkg olvasztott vajat a tejbe kevernk. 1,5 dkg vajjal egy porceln (agyag) gymlcstorta-formt kikennk. A cseresznyt kimagozzuk, leszrtjuk, s a forma aljra szrjuk. Rntjk a tsztt, s rmorzsoljuk a maradk vajat. Meleg stben kszre stjk. Langyosan, porcukorral megszrva tlaljuk.
. |
Epres szvtorta
Hozzvalk
• 1 csomag vajas tszta (50 dkg)
a tltelkhez:
• 40 dkg eper
• 2,5 dl vanliakrm
• 6 ek. piros szn tortazsel
• 4 babapiskta
Elksztse:
Szv alak vagy brmilyen dszesebb tortaformt kiblelnk a tsztval, s megstjk. Az epret megmossuk, leszrtjuk, s vkonyan felszeleteljk. A tortalap aljra kenjk a vanlis krmet, az eperszeletekkel gy megrakjuk, hogy kiss fedjk egymst. A zselt elrs szerint elksztjk, az eprek tetejt bevonjuk vele, s htben dermedsig htjk. Babapiskta darabkkkal dsztjk.
|
Almatorta tejsznes ntettel
Hozzvalk:
• 100 g tehntr
• 4 ek. olaj
• 3 tojs
• 1 cs. vanliscukor
• 50 g mz
• 200 g liszt
• 1 teskanl stpor
• 3 kg alma
• 60 g folykony mz
• 1/8 l tejfl
Elksztse:
A trt elkeverjk az olajjal, egy tojssal, a vanliscukorral s a mzzel. sszekeverjk a stport a liszttel, s az eddigieket sszekeverjk. Tortaformba tesszk a tsztt, s hvs helyre tesszk.
Az almt meghmozzuk, ngybe vgjuk, s eltvoltjuk a csutkjt. Rvid idre ss vzbe mrtjuk s kivesszk a csutkjt. Hosszks szeletekre vgjuk, s krberakjuk a tsztn.
A tortt forr stbe tesszk, s flig megstjk (kb. 25 perc). Kt tojst a folykony mzzel s tejfllel jl felvernk, s rntjk a tortra, majd tovbb stjk, mg az ntet aranysznv vlik s kemny lesz. |
Fszeres alms
Br igazn szi gymlcs, de mr nyron is van friss alma. Kstold meg, mit lehet ltrehozni belle!
Hozzvalk
• 80 dkg alma
• 25 dkg mirelit vajastszta
• 2 tojs
• 2 dl tejszn
• 8 ek. barnacukor
• 2 ek. rlt fahj
• reszelt szerecsendi
• 8 gerezd di
Elksztse
A tojsokat a tejsznnel, 2 ek. cukorral, a fahjjal, a szerecsendival s a durvra vgott dival habosra keverjk. Az almkat meghmozzuk, maghzukat kivjjuk, kr alakban felszeleteljk.
Egy kerek tortaformt zsrpaprral kiblelnk, beletesszk a tsztt, rszrunk 2 ek. cukrot, s belesimtjuk a tltelket. A tetejre szrjuk a maradk cukrot, s meleg stben aranysznre stjk. Hidegen tlaljuk.
... |
Karamelles almval tlttt palacsinta
Hozzvalk (6 szemlyre):
• 25 dkg liszt
• 5 dl tej
• 1 dl sr
• 2 evkanl olaj
• 6 tojssrgja
• 6 dkg cukor
• 1 tasak vanliscukor
• csipetnyi s
a tltelkhez:
• 3 alma
• 10 dkg vaj
a karamellhez:
• vaj, porcukor
Elksztse:
A tszthoz a lisztet kevertlba ntjk, kzepbe mlyedst csinlunk, belentjk a tej felt, s simra dolgozzuk. Belentjk a srt, az olajat, belekeverjk a tojssrgjt, a maradk tejet, a cukrot s a st. Sima masszv keverjk, s 1 rt llni hagyjuk. A masszbl a szoksos mdon palacsintkat stnk.
Az almkat meghmozzuk, maghzukat kivjjuk, hsukat vastag szeletekre vgjuk, majd a vajban mindkt oldalukon 3-4 percig proljuk, s melegen tartjuk. A cukorbl s a vzbl karamellt fznk, s az almra ntjk. Ezzel a palacsintkat megtltjk, hromszg alakra hajtjuk, stlapra tesszk. Tetejkre vajdarabkkat morzsolunk, porcukorral megszrjuk, s nhny percig meleg stben stjk.
Valsznleg tbb lesz a palacsinta, mint amennyi tltelket ksztettnk. A ksz palacsintkat lefagyaszthatjuk. Felhasznlskor kevs vajban, serpenyben megmelegtjk.
... |
Trs kkuszos
Ki tudn megszmllni, hogy a legismertebb specialitsokon kvl hny klnleges eledel gazdagtja mg haznk konyhamvszett? J lenne, ha nem mennnek feledsbe. Most Budapest egyik jellegzetes stemnyvel ismerkednk meg.
A Trs kkuszos elksztse
Tszta: 7 deka vaj, 1 tojs, 10 deka porcukor. Ezeket kikeverjk, hozzadunk 18 deka lisztet fl csomag stport s tejflt, hogy jl nyjthat legyen. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszk.
Fl kil trt, 3 tojst, 15 deka kristlycukrot, zls szerint vanlis cukrot, reszelt citrom hjt kikeverjk, s a tsztra ntjk.
A tetejre 10 deka vajat, 10 deka kristlycukrot, 1 tojst, 1 csomag kkuszreszelket sszekevernk, s a trs tszta tetejre kenjk. Kzepesen elmelegtett stben 20-25 percig stjk.
... |
Kvs-mogyors krm
Hozzvalk:
• 4 dkg mogyor
• 4 tojssrgja
• 15 dkg cukor
• 40 dkg mascarpone sajt
• 2 kvskanl instant kv
• 5 dkg mogyor
• 2 dl tejszn
A dsztshez
• 4 fl mogyor
Elksztse:
A durvra rlt mogyort teflonednyben megpirtjuk, majd konyhai paprtrlre szedjk. A tojssrgkat s a cukrot habosra, a mascarpont pedig kln fnyesre s simra keverjk a kvval s a mogyorval. A tejsznt habb verjk, majd hozzadjuk a cukros tojssrgjt, a mascarpons krmet, vgl a habot. Sima masszt kell kapnunk. Talpas kelyhekbe osztjuk, pirtott mogyorval megszrjuk, s a fl mogyorkkal dsztjk. 3 rra htbe tesszk.
Varici Knnyebb krmet kapunk, ha tejszn-krmsajtot hasznlunk, s csak fele mennyisg mogyorval dolgozunk.
... |
Cseresznyvel tlttt tskk
Ha ppen indulnl valahova, vagy csak az illzit akarod kelteni, csomagold tskkba a cseresznyt! gy brhov magaddal viheted, ami pedig mg jobb: ha nehz a poggysz, megeheted.
Hozzvalk:
(6 szemlyre)
• 25 dkg liszt
• 2 dkg leszt
• 1 dl tej
• csipetnyi s
• 1 tojs
• 1 evkanl cukor
• 10 dkg vaj
A tltelkhez
• 50 dkg cseresznye
• 3 evkanl cukor
• 1 kvskanl rlt fahj
• a kenshez: 1 tojs
Elksztse:
A tszthoz a lisztet mly tlba tesszk, kzepre mlyedst csinlunk, ebbe ntjk a tejben felfuttatott lesztt. Beledolgozzuk a st, a tojst, a puha vajat s a cukrot. Golyt formlunk belle, s letakarva 2 rt kelesztjk. Kzben kimagozzuk a cseresznyt, a fahjjal meg a cukorral megszrjuk, s llni hagyjuk. Amikor a tszta a dupljra kelt, vkonyra nyjtjuk, s kb. 12 cm tmrj ngyzeteket vgunk ki belle. Mindegyik kzepre 1 kanl cseresznyt tesznk. Vizes kzzel ketthajtjuk, a szleiket lenyomkodjuk, s kvl a felvert tojssal mindet megkenjk. Meleg stben aranysznre stjk. Langyosan knljuk.
Gyorsabban elkszlhetnk, ha mirelit leveles tsztbl ksztjk.
... |
Citromos kocka
Tszta, rajta finom citromos krm. Ha pp fogyzol, vagy eltiltottak a sznhidrttl, vagy egyszeren pp van otthon destszer, ne fogd vissza magad! Stizhetsz btran te is!
Tovbbi cukormentes receptek
Hozzvalk:
A tszthoz:
• 8 dkg liszt
• 4 evkanl destpor
• 6 evkanl hideg vaj
• 1 teskanl reszelt citromhj
• 1 teskanl vanliaaroma
A krmhez:
• 2 tojs
• 5 dkg destpor
• 1,5 dl citroml
• 4 evkanl olvasztott vaj
• 1 evkanl reszelt citromhj
Elksztse:
A tszthoz a lisztet sszekeverjk az destporral s egy csipet sval, kisebb darabokban hozzadjuk a vajat, s sszemorzsoljuk. Beledolgozzuk a citromhjat, a vanlit, s cipv formzzuk.
A stt 200 fokra elmelegtjk. A tsztt egy kzepes mret tepsibe nyomkodjuk gy, hogy az oldalra is jusson kb. 1 cm magasan. A stben kb. 8-10 percig stjk. Kihtjk. A krmhez a tojsokat s az destport simra keverjk, hozzadjuk a citromlevet, a vajat, s a citromhjat. Az elsttt tsztra ntjk. A stben kb. 15 percig stjk, amg a massza megkt. Kihtjk, s ngyzetekre vgjuk.
... |
Cseresznys-csokis meglepets
Hozzvalk:
• 25 szem cseresznyebeftt
• 25 dkg tcsokold
• 12,5 dkg vaj
• 3 dl tej
• 1 evkanl kaka
• 1 evkanl kukoricaliszt
• 1 kvskanl vanliaaroma
• 2 tojssrgja
• 5 dkg cukor
• olaj
Elksztse:
A befttet lecspgtetjk, levt tlba ntjk. A csokoldt vzgz felett megolvasztjuk, majd hozzadjuk a kisebb darabokra vgott vajat. A tejet, a kakat s a vanliaaromt habosra keverjk, felforraljuk, majd levesszk a tzrl. Egy msik lbasban a tojssrgkat a cukorral habosra keverjk, majd lassanknt hozzadjuk a kakas tejet. A kukoricalisztet kevs vzben feloldjuk, majd srre fzzk, belekeverjk a csokis krmet, a beftt levt, s az egszet sima krmm dolgozzuk. Kihtjk, s fl rra htbe tesszk. Egyharmadt olajjal kikent, tglalap alak formba ntjk, s a tetejt elsimtjuk. Befttel megszrjuk, jra csokikrmet kennk r, cseresznyt szrunk a tetejre, s ezt mg egyszer ismteljk. A tetejre kevs hideg vizet simtunk, hogy fnyes legyen. 24 rra htbe tesszk. Msnap vatosan tlra bortjuk, s szeletekre vgva knljuk. Vanliakrmet knlhatunk mell.
... |
Fszeres aprstemny
kb. 50 darab
Hozzvalk:
getett tszta:
• 125 ml (1/8 l) vz
• 50 g vaj
• 100 g liszt
• 2 tojs (kzepes mret)
Kevert tszta:
• 100 g vaj
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 2 ml rum aroma
• 2 tojs (kzepes mret)
• 150 g liszt
• 3 csapott teskanl Dr. Oetker Stpor
• 1-1 kshegynyi fahj, rlt szegfszeg, kardamom (bioboltbl), gymbr s szerecsendi
Ikertszta:
• 250 g liszt
• 100 g mazsola
• 100 g darabolt mandula
• 200 g marcipnmassza
Kenshez s szrshoz:
• 100 g olvasztott vaj
• 100 g porcukor
Elkszts:
Az getett tszthoz a vajat a vzzel felforraljuk. A lisztet egyszerre hozzadjuk, s addig keverjk, amg gmb alakban sszell. A gmbt lland kevers mellett egy percig melegtjk („getjk"), majd egy keverednybe tesszk. A kt tojst elszr feltjk, felverjk, s csak annyit kevernk konyhai robotgppel (dagaszt spirl) folyamatosan a tszthoz, amg az fnyes lesz, s a kanlrl szlat hzva szakad le. A tsztt hagyjuk kihlni.
A kevert tszthoz a vajat egy keverednybe tesszk, s konyhai robotgppel habosra keverjk. Fokozatosan hozzadjuk a cukrot, a vanillincukrot s az aromt. Mindegyik tojst egyenknt legalbb fl percig keverjk hozz. A lisztben elvegytjk a stport s a fszereket, a masszhoz szitljuk, s jl sszedolgozzuk.
Az ikertszthoz az getett tsztt s a kevert tsztt egy keverednybe helyezzk, hozzadjuk a lisztet s egy konyhai robotgppel (dagaszt spirl) jl sszedolgozzuk. Egy enyhn belisztezett munkalapon a mandult s a mazsolt belegyrjuk, s a tsztt megfelezzk. Az egyik felet egy enyhn belisztezett munkalapon 1 cm vkonyra nyjtjuk s belle csillagokat (tmr: 6 cm) szaggatunk.
A marcipnmassza felt flia vagy stpapr kztt vkonyra nyjtjuk, s ugyancsak csillagokat szaggatunk belle. Kt tsztacsillag kz egy marcipncsillagot tesznk s a stemnyeket egy kizsrozott, stpaprral dupln kiblelt tepsibe helyezzk. A szaggatsbl megmaradt tsztt a tszthoz, a marcipnt a marcipnhoz gyrjuk.
A tszta msik felt ngyzet alakra nyjtjuk (36 x 18 cm), s megfelezzk (2 db 18 x 18 cm). A marcipnt flia vagy stpapr kztt ngyzet (18 x 18 cm) alakra nyjtjuk, s az egyik tsztangyzetre helyezzk. Rfektetjk a msik ngyzetet, s kiss rnyomkodjuk. A stemnyt 3 x 3 cm-es szeletekre vgjuk, s egy kizsrozott, stpaprral dupln kiblelt tepsibe helyezzk.
Als s fels sts: kb. 170 fok (elmelegtve)
Lgkeverses: kb. 150 fok (elmelegtve)
Gz: kb. 3. fokozat (elmelegtve)
Stsi id: kb. 20 perc
Sts utn a mg forr stemnyt olvasztott vajjal megkenjk, s porcukorral megszrjuk, majd egy strcson hagyjuk kihlni.
... |
Szalagos fnk
Hozzvalk:
• 3 dl tej
• 3 dkg leszt
• 1 ek. porcukor
• 5 dkg vaj
• 2 tojssrgja
• 0,5 dl rum
• pici s
• 50 dkg liszt
Elkszts:
Az lesztt megfuttatjuk, majd a langyos liszttel s a tbbi anyaggal jl sszedolgozzuk. Msflszeresre kelesztjk. Ha megkelt, lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk. Kiszaggatjuk, s langyos helyen letakarva mg 30 percig kelesztjk. A deszkn egy mlyedst nyomunk a fnk kzepbe, az olajba a fnk fels rsze kerljn. Kevs, j forr olajban kezdjk stni, s letakarjuk. Megfordts utn nem kell mr letakarni. |
szibarack sorbet
s hogy egy igazn klnleges ital is legyen az asztalon, itt ez a bdt, fortlyokat sugall sorbet fagyibl s pezsgbl.
Hozzvalk poharanknt
• 50 g szibarackfagylalt
• 50 g eperfagylalt
• 1 dl szraz pezsg
Elksztse
Sajt pohrban elksztett kevert ital. A fagylaltra ntsnk httt pezsgt, dsztsk tetszs szerint egy-egy szem gymlccsel. Kiskanalat s szvszlat adjunk hozz.
... |
|