Tmaindt hozzszls
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Szemes krmes
Az elz mdon elksztjk a tsztt a kvetkez anyagokbl:
3 evkanl mz,
3 deka margarin,
3 evkanl tej,
2 tojs srgja s egy fehrje,
16 deka cukor
1 teskanl szdabikarbna s
45 deka liszt hozzadsval.
A 4 lapbl kettt hasznlunk fel. ( a tbbit legkzelebb…)
Krm:
1 tojssrgt, 5 deka cukrot, 4 evkanl lisztet 4 deci tejben simra keverve ppet fznk.
25 deka vajat vagy inkbb rma margarint 20 deka cukorral 2 van.cukorral kikevernk, s a kt fehrjvel, meg a kihlt ftt krmmel egytt, tejsznhab knnyv kiverjk. 2/3-ad rszt egyik lapra kenjk s egyenletesen kirakjuk az zott darabkkkal:
Egy doboz babapisktt ngy egyenl darabba trdelnk, kirakjuk egy lapos tlcra. Egyenlen belocsoljuk 1,5 deci rummal, s amikor azt teljesen beszvta, rrakjuk a krmre, szp, egyenl tvolsgban. Tetejre simtjuk a maradk krmet s a msik lappal befedve, kiss leprseljk.
Tetejt csokimzzal vonjuk be, msnap szeleteljk, 6x3 cm-es szeletekre.
Mz: 16 deka cukor, 3 kvskanl kaka, 4 ev?kanl tej. 7-8 percig forraljuk, kevergetve, majd 10 deka vajjal kikeverve, kiss lehtve simtjuk a tsztra.
Megri az idt s ”macert”, nagyon jl nz ki, s mese finom!
... |
Baby mzes krmese
4 evkanl olvasztott mzet,
6 deka margarinnal,
4 evkanl tejjel kevergetve sszemelegtnk.
10 deka cukrot
1 egsz tojssal s egy srgjval elhabarunk, s hozzadjuk, de mr a tzrl levve.
Fl kg lisztben csipet st,
csapott teskanl szdabokarbnt kevernk el. Kzzel hozz se kell nylnunk, fakanllal a masszhoz keverjk. Tetejt elsimtva htbe tesszk, msnap mr nem fog ragadni. Keresztben ngy fel vgjuk, egyenknt kisodorva, tepsi nagysg lapokat stnk vilgos srgra.
Krm:
3 tojs srgjt, 2 evkanl cukorral, 1 van.cukorral, 4 evkanl liszttel, majd 4 deci tejjel simra kikevernk s felfzzk.
Kikevernk 25 deka vajat, 10 deka porcukorral, 1 van.cukorral, a majdnem egszen kihlt krmhez adjuk.
A 4 tojs fehrjt 5 deka cukorral kemnyre verjk, s knnyedn keverve a krmhez adjuk. Megvrjuk, mg teljesen kihl.
A lapokat megtltve, kt deszka vagy tlca kzt kiss leprseljk.
Pr ra mlva tgyengl, szelhet, elbb hosszban kett, majd cikk-cakkban (farkasfog alakban) hegyes tortaszeletekre vgjuk.
Tetejt csak porcukrozzuk, de mzzal be is vonhatjuk.
. |
Oroszkrmtorta
Hozzvalk 16 szelethez:
1 kerek pisktatorta (24-26 cm tmrj),
5 dkg cukrozott narancshj,
5 dkg cukrozott citromhj,
10 dkg mazsola,
1 dl rum,
3 dl tej,
fl rd vanlia,
1,5 dkg zselatin,
3 tojssrgja,
20 dkg cukor,
fl citrom reszelt hja,
4 dl tejszn
a dsztshez:
2 babapiskta,
2 dl tejszn,
2 tasak vanlis cukor,
1 tasak habfixl,
1 evkanl pirtott mandulaforgcs,
16 szem cukrozott cseresznye
Elkszts:
1. A cukrozott narancs- s citromhjat aprra vgjuk, s a mazsolval egytt meglocsoljuk a rummal, 1 rt rleljk benne.
2. A tejet felforraljuk a felhastott vanlival, hagyjuk langyosra hlni, leszrjk. A zselatint vzben beztatjuk (a tasakon lv utasts szerint).
3. A tojssrgkat habosra keverjk a cukorral s a citromhjjal, aprnknt hozzadjuk a vanlis tejet, vzfrdben, llandan keverve sr krmm fzzk. Lehzzuk a tzrl, hozzadjuk a zselatint, s elkeverjk benne, hagyjuk kihlni.
4. A tejsznt kemny habb verjk, s kmletesen a krmhez adjuk. Belekeverjk a mazsolt s a cukrozott gymlcsket.
5. A pisktatortt 3 lapra vgjuk, arnyosan elosztva megkenjk ket a krmmel - jusson az oldalra s a tetejre is. A babapisktt megreszeljk, beszrjuk vele a torta oldalt, 3-4 rra hidegre tesszk.
6. Tlalskor kemny habb verjk a tejsznt a vanlis cukorral s a habfixlval, csillagcsrs nyomzskba szedjk, s habrzskat nyomunk a torta tetejre. Megszrjuk a pirtott mandulval, a cukrozott cseresznyeszemekkel dsztjk, csokoldbbitkkal csinosthatjuk.
1 szelet: 979 kJ/238 kcal |
Tiramisu
25 dkg babapiskta
0,5 dl mandulalikr, vagy rum
25 dkg Mascarpone krmsajt
3 db tojs
2 kvskanl porcukor
3 evkanl cukor
1 tasak vanlis cukor
2 dl hideg kv
1 evkanl kakapor
0,5 dkg zselatin por
0,5 dl vz
3 dl eperntet
Elkszts:
A babapiskta felt egy tlba rtegezzk, rntjk a kt kvskanl porcukorral elkevert kv felt, majd flretesszk. A tojsok srgjt msfl evkanl cukorral, egy tasak vanlis cukorral a rummal s a krmsajttal sszekeverjk s kb. tz percig habostjuk. A tojsok fehrjt msfl evkanl cukorral kemny habb verjk, majd vatosan a krmsajthoz keverjk. A zselatint forr vzben feloldjuk, s ha langyosra hlt, a krmsajthoz adjuk. A ksz krm felt a beztatott babapisktra kenjk, a krmre rtesszk a piskta msik felt, amit elzleg a maradk kvba mrtogattunk. Ezutn a babapiskta tetejre kenjk a krm msik felt, vgl megszrjuk kakaval. A ksz tiramisut tlals eltt legalbb kt rra htbe tesszk.
Eperntetet szervrozhatunk mell.
...
|
Gesztenys almatorta
Hozzvalk:
1 kerek pisktatorta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 kg alma, 10 dkg cukor, 2 ek. baracklekvr, 1 citrom leve, szegfszeg, fahj.
A krmhez: 2 dl tej, 2 tojssrgja, 1 csomag vanliaz pudingpor, 1 csomag vanlis cukor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszn, 1 teskanl zselatin
Elkszts:
Az almt megtiszttjuk, apr darabokra vgjuk, s citromlvel, cukorral, fahjjal, szegfszeggel zestett vzben puhra fzzk, majd a levbl kiszedjk, s lehtjk. A pudingport a tejjel, a cukorral, a tojssrgval sszekeverjk, s srre fzzk. A pisktalapot srgabaracklekvrral megkenjk (vkonyan), rreszeljk a gesztenyemesszt, s rrakjuk az almadarabokat. A kihlt krmhez hozzkeverjk a habb vert tejsznt, a felolvasztott zselatint, s rntjk a torta tetejre. Htszekrnyben megdermesztjk.
... |
Trszeletek
Hozzvalk:
1 kg tr, 15 dkg lgy margarin, 5 evkanl bzadara, 2 ev?kanl liszt, 10 evkanl cukor, 4 egsz tojs, csipet s, reszelt citromhj, s 1-2 csomag vanlis cukor, 1 mokkskanl szdabikarbna (vagy fl csomag stpor).
A tetejre: 1 pohr tejfl, 1 evkanl liszt, 1 tojs.
Elksztse:
A hozzvalkat szp sorjban sszekeverjk, kzepes mret zsrozott, lisztezett tepsibe ntjk, a tetejre valkat is kikeverjk, s evkanllal rcsurgatjuk, majd elsimtjuk a tetejn. Forr stben kzepes lnggal szp pirosra stjk (legalbb 40 perc). Hosszks szeletekre vgjuk.
. |
Kefrtorta
8 tojsos pisktalap (kb. 2 cm magas)
2 doboz kefr,
15 dkg porcukor,
3 evkanl citroml,
2 evkanl rum,
1 csg zselatin,
1 csg. tejsznhabptl por, hozz az elrt adagban tej,
szederlekvr,
gymlcs,
gymlcskocsonya.
Elkszts:
A ksz pisktalapot visszatesszk a tepsibe,(magas oldalfala legyen) vagy tortastbe, bekenjk lekvrral, alaposan, hogy az elksztett krmet ne szvja be.
Krm elksztse:
A kefrt, a porcukrot, a citromlevet, a rumot sszekeverjk, felt fzednybe tltjk de eltte az ednybe tesszk a zselatint s fokozatosan hozzkeverjk a fl krmet. Addig melegtjk, amg a zselatin el nem olvad. Kzben a msik fl krmhez elksztjk a tejsznhabptl porbl a tejsznhabot. Ezt sszekeverjk a fel nem melegtett krm felvel, majd vatosan a zselatinos krmhez adjuk. Addig vrunk, mg egy kicsit megdermed, majd a pisktra ntjk. Htben tovbb dermesztjk, majd rrakjuk zls szerint a gymlcsket. A gymlcskocsonyt elksztjk. Rntjk s mris ksz a stemny.
. |
MEGGYES LEPNY
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj,vagy margarin, 4 egsz tojs, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagvalt meggy, hozz mg 15 dkg cukor.
A vajat habosra keverjk a 15 dkg cukor felvel s egyenknt hozz keverjk a tojssrgkat. A tojsfehrjket felverjk habnak a cukor msik felvel, s ha fnyes, hozzadjuk vatosan a tojssrgjhoz. Vgl lazn sszekeverjk a hozzszitlt lisztel. Papirral blelt tepsibe ntjk. A meggyet kimagozzuk, rhintnk 10 dkg porcukrot, a levtl gyengn kinyomkodjuk, majd a tszra ntjk. Mrskelt tznl pirosra stjk. Amikor elkszl nhny percig szikkadni hadjuk a tepsiben. Kockkra szeleteljk, por cukorral meghintjk. Melegen vagy hidegen egyarnt j.
. |
Margit2 receptje:
Nagyon olcs, nagyon rgi dessg:
Tejespite
Hozzvalk:
5 dkg kristlycukor
1 csomag vanlis cukor
5 dkg vaj (vagy margarin)
2 db tojs
35 dkg finomliszt
1 liter tej
Elkszts: A cukrot, a vajat s a tojst robotgppel sszekeverem, majd felvltva ntm hozz a lisztet s a tejet folytonos kevers kzben.
Elmelegtett stben 5 percig a legkisebb hfokon (125 fokon] stm, utna pedig a legmagasabbon ( 250 fokon ) 35 percig, amg kicsit megbarnul a teteje. Lekvrral vagy csoki pudinggal tlalom.
Lapos gztepsi mret tepsiben stjk!

http://margit2.extra.hu/ |
Margit2 receptje:
Manduls-dis ostya
Hozzvalk: 1 csomag 6 lapos ostya.
Krmhez: 30 dkg kristlycukor, 3 dkg kakapor, 2 dkg rtesliszt, 2 dl tej, 25 dkg margarin, 16 dkg darlt di, 1 evkanl szeletelt mandulabl.
Elkszts: Egy lbosban a kristlycukrot, kakaport s a lisztet sszekeverjk, majd belentjk a tejet, s lland kevers mellett 10 percig fzzk. Ezutn beletesszk a margarint, a darlt dit, s a szeletelt mandult. Mg gy egytt 6 percig fzzk kevergets mellett.
Majd a tzrl levve megkenjk gyorsan a lapokat, mert hamar srsdik. A tetejre is jut a krmbl. Elsimtjuk, s megszrjuk mg egy kevs szeletelt mandulabllel.
Egy-kt rt pihenni hagyjuk, hogy az ostyalapok megpuhuljanak. Aztn mr szeletelhet!

http://margit2.extra.hu/ |
Baklava
Hozzvalk:
Fl kg ksz rtestszta, 1 csomag margarin, 4 egsz tojs, 2 dl cukor, 1 dl liszt, 1 csomag stpor, 15 dg darlt di, 5 dg vagdalt di, 10 dg mazsola.
Kzepes nagysg olajozott tepsibe beletessznk 3 levl tsztt, a fenti hozzvalkat jl elkeverjk, rkenjk a tsztra, s rhelyeznk hrom levl tsztt a tltelkre. Az gy elksztett stemnyt mg nyersen a tepsiben kockra vgjuk s kistjk.
Ezutn negyven dekacukorbl szirupot fznk; csak annyi vz kell hozz, hogy a cukrot ppen ellepje. Belefacsarunk 1 citrom levt. Ha a tszta kislt, azonnal rntjk a szirupot s nhny percre visszatesszk a stbe.
 |
Margit2 receptje:
Dis kelt pite aszalt szilvval
Hozzvalk:
A tszthoz:
40 dkg finomliszt
10 dkg rtesliszt
1 tojs srgja
2,8 dl tej
6 dkg rma megpuhtva
6 dkg kristlycukor
1 csomag vanlis cukor
1 mokkskanl s
2 dkg friss leszt
fl citrom reszelt hja
Tltelkhez:
50 dkg darlt di
30 dkg kristlycukor
3 dl tej
1 evkanl rum aroma
fl citrom reszelt hja
A tltelkhez valkat gzon egy kicsit sszemelegteni.
Amikor a tsztt megkelesztette a gp, kikapcsolom, s mg hagyom 30 percig kelni benne. Majd kiveszem a gpbl, s lisztezett nyjtlapon a tszta ktharmadt tglalap alakra kisodrom. Margarinnal alaposan kikent 35 x 27 cm-es tepsibe teszem.
Az aszalt szilvt szrn lecsepegtetem s ezt a a rumos tejet teszem a di tltelkbe. Utna rteszem az elksztett tltelket a tsztra. Erre az egy j maroknyi aszalt szilvt, amit a sts elksztse eltt mr a 3 dl rumos tejbe ztattam.
Ezt kveten a megmaradt egyharmad tsztt kisodrom, vkony cskokra vgom, s elhelyezem a tsztn. Hagyom mg egy kicsit kelni (15-20 perc) , majd megkenem 1 tojs srgja + pici tej keverkvel .
Hideg stbe (lgkevers 170 fokra) tve 22 percig stm, majd paprt teszek r s stm tovbb 10 percig, de mr nem lgkeverssel szp pirosra.

http://margit2.extra.hu/ |
Paradicsomos ml
Hozzvalk:
6 dl kukoricaliszt, 3 dl bzaliszt, 3 dl cukor, 2 dl tolaj, 3 dl paradicsoml, egy kiskanl szdabikarbna.
Ezekbl a hozzvalkbl sima masszt kevernk ki, kzepes nagysg tepsiben kistjk. A tetejt porcukorral megszrjuk, s kockkra szeletelve adjuk asztalra. |
Paradicsomos stemny
Hozzvalk:
24 evkanl liszt, 14 evkanl paradicsompr, 12 evkanl tolaj, 12 evkanl cukor, 2 egsz tojs, stpor s 1 csomag vanlis cukor. Ezeket a hozzvalkat habosra keverjk, majd zsrozott, lisztezett tepsibe ntjk, s el?melegtett stben vilgosra stjk. Apr kockkra daraboljuk, porcukorral meghintjk, hidegen vagy langyosan adjuk asztalra. |
Parnacscs
Negyven dg lisztet sszegyrunk 15 dg cukorral, 4 tojssrgjval, 1 egsz tojssal, 2 evkanl tejfellel, 1 dl borral, s 1 evkanl rummal, a tsztt hromszor hajtogatjuk, elnyjtjuk, majd ngyszgletes darabokra vgjuk. Minden darabot megtltnk barackzzel, a szleit sszefogjuk, megkenjk tojssal, s forr stben kistjk. Megszrjuk fahjas porcukorral.
|
Prizsi krmes
Hozzvalk a tsztjhoz:
30 dg liszt, 6 dg zsr, 6 dg porcukor, egy egsz tojs, egy stpor s kevs tej.
A hozzvalkat jl sszegyrjuk, a tsztt kettbe vgjuk, ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, s kt egyforma lapot stnk belle.
Hozzvalk a krmjhez:
fl liter tej, 4 evkanl liszt, 20 dg cukor, 25 dg margarin, 20 dg di, 3-4 csepp rumszesz, 2 csomag tejsznhabpor, ¼ l tej s a tejsznhabhoz zls szerint cukor.
A fl liter tejet a 4 evkanl liszttel, 20 dg cukorral srre fzzk. Ha kihlt, hozzadunk 20 dg habosra kevert margarint, 20 dg rlt dit, nhny csepp rumszeszt, s mindezt az egyik tsztalapra kenjk. Ezutn a kt csomag tejsznhabport felverjk a cukorral s a tejjel, a krm tetejre kenjk, rtesszk a msik tsztalapot, s a tetejt porcukorral meghintjk. Lenthetjk csokoldmzzal is. |
Ezeregyjszaka desszert
Hozzvalk:
3 dg vaj, 2 egsz tojs, 1 tasak stpor, 1 kiskanl fahj, 2 deci joghurt, 5 dg rlt mandula, 10 dg cukor, 1 tasak vanlis cukor, 1 kshegynyi szerecsendi vagy szerecsendi-virg, 1 evkanl kaka, 1 kvskanl citroml, 12 dg liszt.
Keverjk habosra a vajat a cukorral s a vanlis cukorral. Adjuk hozz az egsz tojsokat, s keverjk tovbb 3-4 percig.
Keverjk ssze a lisztet, stport, fahjat, szerecsendit s a kakt.
Verjk fel habkevervel a joghurtot, s keverjk bele a citromlevet.
Lassan keverjk a vajas tojsos keverket, a lisztet s a joghurtos keverket gy, hogy egy kicsit az egyikbl, egy kicsit a msikbl ntsnk bele, vigyzva, nehogy csoms legyen. A legvgn keverjk bele a mandult. ntsk jl kivajazott tortaformba, s kzepesen meleg stben sssk 25-30 percig. Amikor kihlt, vgjuk kett, s tltsk meg krmmel.
A krm hozzvali:
3 evkanl vaj, 2 evkanl nagyon ers, forr feketekv, 35 dg porcukor, 1 tojs, 1 deci tejszn, 1 evkanl kaka.
Habkevervel vagy mixerrel keverjk habosra a vajat, adjuk hozz a tojst, verjk 2-3 percig, majd adjuk hozz a cukrot, a kakat s a forr kvt. Vgl keverjk bele a tejsznt. |
Anysszelet
Nyolc tojsbl a szoksos mdon pisktt ksztnk. Ezutn elksztjk a barna tsztt: 15 dg cukrot, 10 dg margarint, 1 tojst, 1 evkanl kakat, 35 dg lisztet, 1 stport sszekevernk annyi tejjel, amennyit felvesz. Fl ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, s zsrozott stlap htn kt lapot stnk belle. Elksztjk a kvetkez krmet: fl liter tejet 4 kanl liszttel s 4 kanl cukorral sr krmm fznk. Ha kihlt, hozzadjuk a 15 dg cukor s a 15 dg margarin habos keverkt. A krmet ktfel osztjuk, egyik felbe citromhjat reszelnk s citromlevet facsarunk, a msikba kakat tesznk.
A barna tsztalapot megkenjk a krm egyik felvel, rtesszk a pisktatsztt, ezt megkenjk a krm msik felvel, s a tetejre tesszk a msik barna lapot. Az egszet csokoldmzzal vonjuk be. Hossz szeletekre vgva szervrozzuk.
|
|