Tmaindt hozzszls
[15-1]
Ohridi tlttt pisztrng
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg pisztrng
4 dg liszt
5 dg vrshagyma
12 dg zldpaprika
16 dg rizs
Aprra vgott petrezselyemzld
Bors
2 db citrom
A pisztrngot megtiszttjuk, gerinct eltvoltjuk, beszzuk, s fl rra hideg vzbe tesszk, majd megtltjk a tltelkkel. A halat sszevarrjuk, lisztben megforgatjuk, s forr stben fl rig stjk.
Elmelegtett hosszks tlra tesszk. Krlrakjuk citromszelettel s saltalevllel.
Tltelk:
A hagymt aprra vgjuk s az olajon megpirtjuk. Hozzadjuk a ftt rizst, a felszeletelt paprikt, az aprra vgott petrezselyemzldet, egy citrom levt, szzuk, borsozzuk, puhra proljuk. |
Slt angolna
Hozzvalk 8 szemlyre:
1 db 1,5 kg-os angolna
4 dg tolaj
15 dg fokhagyma
15 dg sszevgott petrezselyemzld
10 dg citrom
s
2 dl fehr bor
rozmaring
babrlevl
A megtiszttott angolnt htn bevgjuk, jl megszzuk, bedrzsljk fokhagymval s a petrezselyemzld felvel, megkenjk tolajjal s borral. A pclben hideg helyen egy rn t ztatjuk. ttesszk msik ednybe, s a stben megstjk. Sts kzben borral locsolgatjuk. Tlals eltt megszrjuk a maradk petrezselyemzlddel s a fokhagymval.
A tiszta viz folykban l angolna a legjobb z, szne zldesbarna. Felhasznls eltt az angolnt meg is nyzhatjuk. A fstlt angolna kivl csemege.
kcal/kJ – 359/1504 |
Trzici slt pisztrng
Hozzvalk 1 szemlyre:
1 db 25 dg pisztrng
4 dg tolaj
s
citroml
1 dg liszt
2 dg fokhagyma s petrezselyemzld
fejes salta levelei
1 dg vaj
A pisztrngot megtiszttjuk, beszzuk, citromlvel meglocsoljuk, lisztben meghempergetjk s olajon kistjk. A vajon megpirtjuk az sszevgott fokhagymt s a petrezselyemzldet. A slt pisztrngot lentjk mrtssal, meleg, porceln tnyrra tesszk, krlrakjuk saltalevelekkel s citromszeletekkel. A pisztrng mell ftt burgonyt knlunk.
A pisztrngot molnr mdra is kszthetjk: a slt pisztrngot lentjk vajon pirtott, aprra vgott kaprival s petrezselyemzlddel.
A pisztrngot roston s fliban is sthetjk. Ha kiszlkzzuk s felszeleteljk, prizsi szeletknt is sthetjk. sszetekerve, aszpikban kivl eltel.
A pisztrngszeleteket pclben is tlalhatjuk. A pc a kvetkezkppen kszl: A halat olajon kistjk, tlba rakjuk, ugyanabban az olajban aprra vgott vrshagymt s leveszldsget pirtunk, felntjk gyenge ecettel vagy borral, fszerezzk babrlevllel, rozmaringgal, borkabogyval, borssal, kaprival s petrezselyemzlddel, valamint citromszeleteket is adunk hozz.
A pisztrng fzve is finom. A fzvzbe ecetet, st, borsot, babrlevelet s leveszldsget tesznk. |
Tonhal metlt tsztval
Hozzvalk 4 szemlyre:
25 deka szles metlt tszta
4 deka olvaolaj
2 deka vaj
2 szelet anansz
10 deka zldpaprika
10 deka vrshagyma
32 deka ftt tonhal
csipetnyi liszt
2 deka reszelt sajt
2 deka aprra vgott petrezselyemzld
A tsztt kifzzk s leszrjk. Az aprra vgott vrshagymt tolajon srgra pirtjuk, hozzadjuk a kockkra vgott ananszt, paprikt s kis ideig egytt proljuk. Beletesszk a feldarabolt halat, felntjk hallvel, besrstjk a liszttel. A tsztt tzll tlba rakjuk, rntjk a tonhalmrtst. Tetejt megszrjuk reszelt sajttal, a stbe toljuk s tstjk.
kcal/kJ – 488/2043 |
Szalonns csuka
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 db 1 kg-os, megtiszttott csuka
15 deka fstlt szalonna
s
bors
6 deka tolaj
20deka tejfl
1 deka pirospaprika
A megtiszttott csuka brt lehzzuk s bedrzsljk sval, borssal. Bebortjuk vkony szalonnaszeletekkel, tzll ednybe helyezzk, meglocsoljuk tolajjal, a forr stben kistjk. Amikor a hal megpuhult, lentjk tejfllel, meghintjk pirospaprikval, s nhny percre visszatoljuk a stbe.
kcal/kJ – 773/3234 |
Fstlt pisztrngfil srgadinnyvel
Hozzvalk 4 szemlyre:
Hozzvalk 4 szemlyre:
80 dg fstltpisztrng
8 saltalevl
16 dg sprgafej
1 db ftt tojs
1 csokor petrezselyemzld
10 dg zldpaprika
1 dl fehr bor
2 zselatinlap
1 kisebb srgadinnye (50 dg)
citroml
fehrbors
s
Mrts:
2 dl tejszn
1 csokor kapor
5 dg reszelt torma
citroml
s
bors
A pisztrngot megtiszttjuk, brt lehzzuk, kiszlkzzuk s felszeleteljk. A halszeleteket saltalevelekre helyezzk, krlrakjuk tojs- s paprikaszeletekkel s a sprgafejekkel. A bort felmelegtjk, hozzadjuk a hideg vzben feloldott zselatint, a tzn hagyva nhny percig kevergetjk, hogy a zselatin teljesen felolddjon. (Vigyzzunk, fel ne forrjon!) A kihlt zselatinnal (aszpikkal) megkenjk a halszeleteket s a kretet. Hideg helyre tesszk, hogy a zselatin megkemnyedjen.
A megmosott dinnyt kettvgjuk, magvt eltvoltjuk, hsbl egy kln erre a clra szolgl kssel gombcokat vgunk. A dinnyehj peremt cakkosra vgjuk, s belerakjuk a dinnyegombcokat, meglocsoljuk citromlvel, meghintjk trtt fehr borssal s sval
Mrts:
A tejsznt habosra verjk, hozzadjuk az sszevgott kaprot, tormt, st, a citromlt s a borsot. Knnyedn sszekeverjk, mrtsos csszbe ntjk, s a hallal egytt knljuk.
kcal/kJ – 446/1867 |
Rntott sll
Hozzvalk 4 szemlyre:
2 db kb. 40 dg-os sll
3 dl tolaj
2 egsz tojs
liszt
s
citrom
4 db saltalevl
A halakat megtiszttjuk, megmossuk, kiszlkzzuk, szeletekre vgjuk s megszzuk. A halszeleteket meghempergetjk lisztben, felvert tojsban s forr olajban kb. 10 percig stjk. A kislt hst tlra rakjuk, citromszeletekkel s saltalevllel dsztjk. Olvasztott vajjal lenttt,aprra vgott petrezselyemzlddel meghintett, ftt burgonyt adunk mell.
kcal/kJ - 343/1435 |
Dojrani slt ponty
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg dojrani ponty
70 dg vrshagyma
10 dg petrezselyemzld
12 dg tolaj
2 evkanl liszt
1 evkanl pirospaprika
2 db paradicsom
s
bors
A megtiszttott pontyot beirdaljuk. A hagymt aprra vgjuk s olajon aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a felszeltelt paradicsomot, az aprra vgott petrezselyemzldet, borsot, st s pirospaprikt. A halat meghempergetjk lisztben s pirospaprikban, lapos tzll tlra tesszk, olajjal meglocsoljuk s 30-50 percig stjk. Citrommal tlaljuk. Ha kislt, lenthetjk felvert tojssal is, ekkor mg 5 percre visszatoljuk a stbe.
kcal/kJ 830/3476 |
Ponty jvidki mdra
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg-os ponty
10 dg szalonna
s
1 dg pirospaprika
2 evkanl tolaj
20 dg vrshagyma
50 dg burgonya
5 dg srgarpa
2 dl tejfl
1 citrom
1 csokor petrezselyemzld

A pontyot megtiszttjuk, megmossuk s megszrtjuk. Egyik oldaln beirdaljuk, a vgsokba szalonnaszeleteket tesznk, majd kvl-bell megszzuk, s bedrzsljk pirospaprikval. A tepsit kikenjk zsrral, s beletertjk a felszeletelt hagymt, a burgonyt karikkra vgjuk, s a hagymra helyezzk. A srgarpt lereszeljk s a burgonyra szrjuk. A halat tzdelt oldalval felfel a rpa tetejre fektetjk. Az egszet lentjk tejfllel s kzepesen meleg stben addig stjk, mg a burgonya meg nem puhul.
Tlals eltt a halat felszeleteljk, elmelegtett porceln tlra tesszk, lentjk a tepsiben felgylemlett lvel, megszrjuk aprra vgott petrezselyemzlddel, s citromszeletekkel krtjk.
kcal/kJ 801/3352 |
Roston slt makrahal
Hozzvalk 4 szemlyre:
80 dg makrahal
s
1 dl tolaj
0,5 dl ecet
bors
8 szem olajbogy
A halat megtiszttjuk, belsejt eltvoltjuk, fejt levgjuk, hst kiszlkzzuk.
Az olaj felt elkeverjk az ecettel, sval, borssal s az sszevgott olajbogyval. Ebben a pcban 2 rig ztatjuk, majd roston kistjk a halakat. Sts kzben olajjal kenegetjk, s tbbszr megforgatjuk. Amikor megsltek, meleg porcelln tlra rakjuk, s lentjk a maradk pclvel. A makrahalat saltval knljuk. A makrahal hsa lds, a hal fejbl rizzsel finom hallevest kszthetnk. A halfejekbl, csontokbl zldsgflvel hall kszthet, melyet a klnbz haltelek, mrtsok felntsre hasznlnak.
A halat betegek szmra alufliban stjk.
kcal/kJ 542/2267 |
Kagyl kvarneri mdra
Hozzvalk 2 szemlyre:
60 dg kagyl
1 dl tolaj
4 dg fokhagyma
4 dg petrezselyemzld
1 dl fehr bor
5 dg meghmozott, kockra vgott megtiszttott paradicsom
2 evkanl citroml
1 dl hall
s, bors
2 babrlevl
1 csokor rozmaring
A kagylkat megtiszttjuk, leszrjk s fed alatt forr olajon, az ednyt folyton rzogatva 2 percig proljuk. Ekkor hozzadjuk a fokhagymt, petrezselyemzldet, bort, citromlevet s a tbbi fszert. Lefdjk, 3 percig proljuk. Mly tnyrokban tlaljuk s friss hzi kenyrrel knljuk.
A kagylt leginkbb hjval egytt knljuk. Ha hja nlkl ksztjk, valamilyen mrtssal ntjk le.

kcal/kJ 710/2975 |
Citromos osztriga
Hozzvalk 1 szemlyre:
10 darab osztriga
1 citrom
nhny szelet finom ktszerslt
3 deka vaj
A friss, mg l osztrigkat kln erre a clra kszlt kssel felnyitjuk, s vatosan elvlasztjuk a fels pnclt az alstl. A kagyl tartalma az als pnclban maradjon. Az osztrigkat nagyobb tnyrra rakjuk, s jgkockkat helyeznk r. Ktszerslttel, vajjal s citrommal adjuk az asztalra.
Az osztrigt melegen is tlalhatjuk. Stlapra helyezzk, addig stjk, mg szt nem nylnak. vatosan rakjuk tlra, hogy zletes leve ki ne cspgjn.

kcal/kJ 783/3319 |
Buggyantott tojs rkhssal
Hozzvalk 4 szemlyre:
20 dg ftt tarisznyarkhs
0,75 l leves
4 db tojs
0,56 dl ecet
4 dg vrshagyma
1 csokor kapor
4 zselatinlap
A vrshagymt, kaprot, ecetet s a levest sszekeverjk, 10 percig f?zzk, azutn leszrjk. A levest ismt felforraljuk, egyenknt beletjk a tojsokat (egymstl tvol), s 4 percig fzzk. Lyukas szedkanllal vatosan kiemeljk, hideg ss vzbe tesszk. A levest ismt tszrjk,hozzadjuk a hideg vzben feloldott zselatint s lehtjk.
A ftt rk hst kis tlakba vagy formkba helyezzk, lentjk egy evkanl zselatinos lvel (aszpikkal) s megdermesztjk. Amikor megkemnyedett, rhelyezzk a leszrt tojsokat, rntjk a maradk zselatint, jl lehtjk, vegtnyrra bortjuk. Saltalevelekkel s majonzzel dsztjk.
kcal/kJ – 160/670 |
Rksalta
Hozzvalk 4 szemlyre:
40 dg rkhs (tarisznyark vagy ms rkfajta)
8 dg leveszldsg
1 evkanl ecet
s
1 dg fokhagyma
1 dg petrezselyemzld
20 dg majonz
2 evkanl ketchup
bors
citroml
petrezselyemzld
8 dg vaj
8 szelet pirtott kenyr
A rkokat a leveszldsggel egytt ecetes, ss vzben megfzzk. Levben hagyjuk kihlni. A rkhst megtiszttjuk, apr kockkra vgjuk. A majonzt elkeverjk a ketchuppal, beletesszk az aprra vgott fokhagymt s petrezselyemzldet, meghintjk borssal s zls szerint citromlvel savanytjuk, majd knnyedn hozzkeverjk a rkhst. A saltt a rkok pajzsba tltjk, petrezselyemzlddel dsztjk. Lehtve, vajjal s pirtott kenyrrel knljuk.
kcal/kJ – 723/3027 |
|