Tmaindt hozzszls
[20-1]
Prolt gesztenye
Hozzvalk 5 szemlyre:
1 kg gesztenye
5 dg vaj
2 evkanl mz
1 evkanl cukor
1 pohr bor
csipetnyi s
A gesztenyt megtiszttjuk. . A vajban a cukrot vilgosbarnra pirtjuk, hozzadjuk a mzet s a gesztenyt. addig kevergetjk, mg a gesztenye veges lesz s a cukor rtapad. Ekkor lentjk a borral, megszzuk, s lass tzn proljuk. nem keverjk, csak az ednyt rzogatjuk. A gesztenyeszemek ne fjenek szt! Ha megpuhul, zls szerint cukrozzuk. Tbb cukor kell r, ha borral ntttk fel.
A prolt gesztenyt fcn- vagy ms vadpecsenye mell adjuk, de komptnak is kitn.
. |
Fgs savany kposzta
Hozzvalk 4 szemlyre:
5 dg vaj
5 dg vrshagyma
75 dg savany kposzta2
2 dl fehr bor
2 dl csontl
25 dg aszalt fge
Az aprra vgott vrshagymt vajon vagy margarinon vegesre pirtjuk, hozzadjuk a savany kposztt, sszekeverjk, felntjk borral s csontlvel, majd beletesszk a flbe vgott fgket. fed alatt lass tzn 20 percig fzzk.
Szrnyas sltekhez (pulyka, fcn) adjuk. Slt burgonyt is tlalunk mell.
. |
Paradicsomsalta
Hozzvalk 4 szemlyre:
40 dg paradicsom
8dg vrshagyma
3 dg tolaj
s
sszevgott petrezselyemzld
Az rett paradicsomokat megmossuk, karikkra vgjuk s porceln vagy vegtnyrokra rakjuk. A vrshagymt aprra vgjuk. A paradicsomot megszzuk, meglocsoljuk olajjal, megszrjuk vrshagymval. A paradicsomsaltt nem szabad keverni, mert levet ereszt, s elveszti formjt.
. |
Aludttejes uborkasalta
Hozzvalk 6 szemlyre:
4 db nagyobb uborka
50 dg aludttej
1 db zldpaprika
3 gerezd fokhagyma
bors
s
Az uborkt meghmozzuk, vkonyra szeljk, beszzuk s hvs helyen 10 percig llni hagyjuk. Jl kicsavarjuk, meghintjk borssal s hozzadjuk a zldpaprikt. Saltstlba ntjk az aludttejet, rtesszk az uborkt, sszekeverjk. zls szerint aprra vgott fokhagymt is szrhatunk r. Az aludttejes uborkasalta macedn pitvel nll ebd.
. |
Prolt kposztasalta
Hozzvalk 10 szemlyre:
1,5 kg kposzta
10 dg zsiradk (5 dg tolaj, 5 dg szalonna)
s
bors
ecet
A kposztt vkonyra szeljk. Forrzsiradkon puhra proljuk.Szzuk, borsozzuk, s az ecettel kiss megsavanytjuk
. |
Galambbegysalta
Hozzvalk 4 szemlyre:
50 dg galambbegysalta
2 evkanl tolaj
ecet
s
fokhagyma
2 db ftt tojs
A saltt megmossuk, lecsepegtetjk. Az olajbl, ecetbl, sbl s a zzott fokhagymbl saltalevet ksztnk, s a saltra ntjk. Tojskarikkkal dsztjk.
. |
Csps salta
Hozzvalk 5 szemlyre:
10 db csps szrtott paprika
fokhagyma
petrezselyemzld
1 evkanl paradicsompr
2 evkanl tolaj
A paprikkat vzben puhra fzzk, hjukat lehzzuk, hsukat villval sszetrjk, hozzadjuk a zzott fokhagymt, a paradicsomprt, olajat s a st. Hstelekhez adjuk.
. |
Pitypangsalta
Hozzvalk 2 szemly rszre:
15 dg pitypang
4 dg fstlt szalonna
ecet vagy cvicsek (savanyks borfajta)
s
fokhagyma
10 dg burgonya
A fiatal, gyenge pitypangot megmossuk, lecsurgassuk. A szalonnt sszevgjuk s srgra pirtjuk. Hozzntjk az ecetet vagy a cvicseket, felforraljuk, s mg melegen a szott saltra ntjk. Zzott fokhagymt is szrhatunk r, s karikkra vgott ftt burgonyt is keverhetnk kz. Szalonna helyett tprtyvel is kszthetjk. Fogyaszthatjuk vacsorra, adhatjuk fstlt hs, tojs vagy hjba ftt burgonya mell saltaknt.
. |
Pindzsur
Hozzvalk 10 szemlyre:
1 kg hsos paprika
1 kg rett paradicsom
1 kg kkparadicsom
20 dg fokhagyma
8 dg tolaj
0,5 dl ecet
s
4 db feferni (ers kukacpaprika)
A paprikt, paradicsomot s a kkparadicsomot parzs felett megstjk, ednybe rakjuk, szalvtval letakarjuk s megvrjuk, mg megpuhulnak, majd minden hozzvalt meghmozunk. A pindzsurt faednyben ksztjk. A paprikt, paradicsomot s a padlizsnt fakalapccsal durvra sszetrjk, hozzadjuk a finomra zzott fokhagymt, st, olajat s az ecetet. sszekeverjk s nhny rn t hideg helyen tartjuk. zls szerint csps paprikt is tehetnk bele. Lehtve kenyrrel fogyasztjuk, vagy sltek mell adjuk. Brnyslt mell kitn.
|
Vegyes salta
Hozzvalk 4 szemlyre:
50 dg paprika
25 dg kkparadicsom
30 dg uborka
s
tolaj
ecet
fl csokor kapor
zls szerint nhny paradicsom
A paprikt stlapon megstjk, vkony hjt eltvoltjuk, s sszevgjuk. A kkparadicsomot is megstjk, meghmozzuk, apr kockkra vagdaljuk, az uborkt is aprra szeleteljk. A paprikt s a kkparadicsomot sszekeverjk, zls szerint szzuk, lentjk olajjal, ecettel s 15 percig llni hagyjuk. Ekkor hozzadjuk az uborkt s az aprra vgott kaprot. Jl elkeverjk s nhny szelet paradicsommal dsztjk.
. |
Sltpaprika-salta
Hozzvalk 4 szemlyre:
8 db paprika
1 evkanl olaj
1 evkanl ecet
s
2 gerezd fokhagyma
1 kvskanl aprra vgott petrezselyemzld
A paprikkat megmossuk, szrazra trljk s parzson vagy stben megstjk, Hjukat lehzzuk, csumjukat eltvoltjuk. (Ha a slt paprikkat megszzuk s fl rig letakarva tartjuk, knnyebben lehzzuk a hjt.) A paprikkat saltstlba rakjuk, lentjk a fokhagymbl, petrezselyemzldbl, olajbl s ecetbl kszlt saltalvel. Nyrson slt hsok mell kitn.
. |
Leskovaci salta
Hozzvalk 4 szemlyre:
25 db nagyobb zldpaprika
10 db csps apr paprika
6 db nagy hsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
A paprikkat (a nagyokat s a kicsiket) s a paradicsomot szrazon megstjk. Amikor kihltek, hjukat lehzzuk s kockkra vgjuk, sszekeverjk. A fokhagymt megtiszttjuk, sszezzzuk, a saltt megszzuk s ismt jl sszekeverjk. Tlals eltt jl lehtjk. A leskovaci saltt hsok mell adjuk.
. |
Ajvr
(slt, vegyes salta)
Hozzvalk 10 szemlyre:
1 kg hsos paprika
1 feferni (nagyon ers kukacpaprika)
50 dg kkparadicsom
15 dg tolaj2 gerezd fokhagyma
s
ecet zls szerint
A jl megmosott s szrazra trlt paprikkat a fzlapon vagy a stben megstjk. Ha kihlt, meghmozzuk, eltvoltjuk a csumjt. A kkparadicsomot hosszban flbe vgjuk, olajjal meglocsoljuk, megstjk, ha kihlt, meghmozzuk. A paprikt, fefernit s a kkparadicsomot hsdarln ledarljuk. Hozzadjuk a maradk olajat, ecetet s a zzott fokhagymt. Az egszet felfzzk, hogy besrsdjn, s mg melegen vegekbe rakjuk. Az vegek tltsekor gyeljnk, hogy lgbubork ne maradjon a masszban. Az ajvr tetejre egy rteg olajat ntnk, celofnnal lektjk, az veget megtrljk s hvs helyre tesszk. Azonnal is fogyaszthat, de sokig is elll.
. |
Hagyms uborkasalta
Hozzvalk 4 szemlyre:
50 dg uborka
25 dg zldhagyma
25 dg friss tr
10 dg tejfl
s
bors
aprra vgott petrezselyemzld
Az uborkt meghmozzuk. magjt eltvoltjuk s apr kockkra vgjuk. A hagymt felszeleteljk. A trt lereszeljk vagy aprra vgjuk, s az sszes hozzvalkat sszekeverjk. A tejflt megszzuk, borsozzuk s kzz keverjk az aprra vgott petrezselyemzldet. A tejfelt hozzkeverjk a salthoz, s egy rra a htszekrnybe tesszk.
A hideg saltt tks pite, ftt vagy slt csves kukorica mell fogyasztjuk.
kcal/kJ – 159/666 |
Szerbsalta
Hozzvalk 5 szemlyre:
50 dg paradicsom
25 dg zldpaprika
10 dg vrshagyma
20 dg sajt
tolaj
s
bors
ecet
A paradicsomot, a vrshagymt, paprikt vkony szeletekre vgjuk. Saltstlba tesszk, saltalvel lentjk, sszekeverjk.
A saltt fleg roston slt hs mell adjuk. zls szerint csps paprikt vagy fefernit is tehetnk bele.
. |
Burgonyasalta
Hozzvalk:
1 kg burgonya
3 tojs
20 dg fzkolbsz (vagy hskonzerv)
fl pohr joghurt
s
bors
vrshagyma
A krumplit hjban megfzzk, amikor kihlt, meghmozzuk s karikra szeljk. A tojst kemnyre fzzk, a kolbszt nhny percre forr vzbe tesszk. A tojst is, a kolbszt is karikra vgjuk. vegtlba rtegesen rakjuk elszr a burgonyt, majd a kolbszt, vgl a tojst, s addig ismteljk, amg a hozzvalk el nem fogynak. Kzben zls szerint szzuk, borsozzuk. Aki szereti, hagymt is szelhet kz. Lentjk a joghurttal, zldsgzldjvel dszthetjk. Tlalhatjuk saltaknt, de ftelnek is megfelel.
. |
Szilveszteri lencsesalta
Hozzvalk:
1/2 kg lencse
1 konzerv kukorica
3 szl srgarpa
2 fej hagyma
2 ftt tojs
olaj
egy citrom leve
s
bors
babrlevl
Elkszts: A lencst szott, babrlevllel zestett vzben puhra fzzk, leszrjk, s elkeverjk a citromlvel s az olajjal. Kiss megborsozzuk, s gy hagyjuk kihlni. A srgarpt s a hagymt karikra vgjuk, kevs olajon megproljuk. Amikor kihlt, a kukoricval egytt a lencshez keverjk. Szksg szerint szzuk, borsozzuk. Tlals eltt tojskarikkkal, petrezselyemzlddel dsztjk.
Edd meg mindet, de elbb kattints ide: Mindmegette |
FRANCIA FEJES SALTA....
A saltt leveire szedve megmossuk, (ha lehet foly viz alat) lecsurgatjuk, majd tiszta konyharuhba tve, levtl ki is nyomkodjuk, hogy szraz legyen. Metltre vgjuk majd egy nagyobb ednyben a htbe tesszk.
Az ntet elksztse:
Egy kis veg - porcelln tlba tesznk egy ppos evkanl mustrt, 1 dcl tolajat (oliva jobb) csipet borsot s st, 2 evkanl cukrot, ecetet annyit, hogy ersen savany legyen. Ezutan villval kevejk simra a masszt, vgl tehetnk bele j vrshagymt, szrval egytt aprra vgva (3-4 szlat), vizzel kiss hgthatjuk. Htben egy htig biztosan elll. A saltalevelek sem esnek ssze olyan gyorsan, mint hg lbe szva. Evs eltt mindenki tegyen a saltjra az ntetbl zls szerint.
. |
Zellersalta
Egy veg- vagy porcelln tlba 1 dl joghurtot ntnk. Megtiszttunk egy kzepes nagysg zellergumt, s azonnal, hogy meg ne barnuljon, a reszel legkisebb fokn a joghurtba reszeljk, s egy-egy kis lereszelt mennyisget mindjrt elkevernk a joghurttal. Amikor lereszeltk az egsz mennyisget, a salta tetejre aprra vgott petrezselyem zldet s zellerlevelet tesznk dsztsknt. A saltt tetszs szerint sval s pici borssal zestjk.
*** |
|