Témaindító hozzászólás
[20-1]
Párolt gesztenye
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg gesztenye
5 dg vaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál cukor
1 pohár bor
csipetnyi só
A gesztenyét megtisztítjuk. . A vajban a cukrot világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a mézet és a gesztenyét. addig kevergetjük, míg a gesztenye üveges lesz és a cukor rátapad. Ekkor leöntjük a borral, megsózzuk, és lassú tűzön pároljuk. nem keverjük, csak az edényt rázogatjuk. A gesztenyeszemek ne főjenek szét! Ha megpuhul, ízlés szerint cukrozzuk. Több cukor kell rá, ha borral öntöttük fel.
A párolt gesztenyét fácán- vagy más vadpecsenye mellé adjuk, de kompótnak is kitűnő.
. |
Fügés savanyú káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
5 dg vaj
5 dg vöröshagyma
75 dg savanyú káposzta2ű
2 dl fehér bor
2 dl csontlé
25 dg aszalt füge
Az apróra vágott vöröshagymát vajon vagy margarinon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát, összekeverjük, felöntjük borral és csontlével, majd beletesszük a félbe vágott fügéket. fedő alatt lassú tűzön 20 percig főzzük.
Szárnyas sültekhez (pulyka, fácán) adjuk. Sült burgonyát is tálalunk mellé.
. |
Paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dg paradicsom
8dg vöröshagyma
3 dg étolaj
só
összevágott petrezselyemzöld
Az érett paradicsomokat megmossuk, karikákra vágjuk és porcelán vagy üvegtányérokra rakjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk vöröshagymával. A paradicsomsalátát nem szabad keverni, mert levet ereszt, és elveszíti formáját.
. |
Aludttejes uborkasaláta
Hozzávalók 6 személyre:
4 db nagyobb uborka
50 dg aludttej
1 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
bors
só
Az uborkát meghámozzuk, vékonyra szeljük, besózzuk és hűvös helyen 10 percig állni hagyjuk. Jól kicsavarjuk, meghintjük borssal és hozzáadjuk a zöldpaprikát. Salátástálba öntjük az aludttejet, rátesszük az uborkát, összekeverjük. Ízlés szerint apróra vágott fokhagymát is szórhatunk rá. Az aludttejes uborkasaláta macedón pitével önálló ebéd.
. |
Párolt káposztasaláta
Hozzávalók 10 személyre:
1,5 kg káposzta
10 dg zsiradék (5 dg étolaj, 5 dg szalonna)
só
bors
ecet
A káposztát vékonyra szeljük. Forrózsiradékon puhára pároljuk.Sózzuk, borsozzuk, és az ecettel kissé megsavanyítjuk
. |
Galambbegysaláta
Hozzávalók 4 személyre:
50 dg galambbegysaláta
2 evőkanál étolaj
ecet
só
fokhagyma
2 db főtt tojás
A salátát megmossuk, lecsepegtetjük. Az olajból, ecetből, sóból és a zúzott fokhagymából salátalevet készítünk, és a salátára öntjük. Tojáskarikákkal díszítjük.
. |
Csípős saláta
Hozzávalók 5 személyre:
10 db csípős szárított paprika
fokhagyma
petrezselyemzöld
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál étolaj
A paprikákat vízben puhára főzzük, héjukat lehúzzuk, húsukat villával összetörjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, olajat és a sót. Húsételekhez adjuk.
. |
Pitypangsaláta
Hozzávalók 2 személy részére:
15 dg pitypang
4 dg füstölt szalonna
ecet vagy cvicsek (savanykás borfajta)
só
fokhagyma
10 dg burgonya
A fiatal, gyenge pitypangot megmossuk, lecsurgassuk. A szalonnát összevágjuk és sárgára pirítjuk. Hozzáöntjük az ecetet vagy a cvicseket, felforraljuk, és még melegen a sózott salátára öntjük. Zúzott fokhagymát is szórhatunk rá, és karikákra vágott főtt burgonyát is keverhetünk közé. Szalonna helyett töpörtyűvel is készíthetjük. Fogyaszthatjuk vacsorára, adhatjuk füstölt hús, tojás vagy héjába főtt burgonya mellé salátaként.
. |
Pindzsur
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg húsos paprika
1 kg érett paradicsom
1 kg kékparadicsom
20 dg fokhagyma
8 dg étolaj
0,5 dl ecet
só
4 db feferóni (erős kukacpaprika)
A paprikát, paradicsomot és a kékparadicsomot parázs felett megsütjük, edénybe rakjuk, szalvétával letakarjuk és megvárjuk, míg megpuhulnak, majd minden hozzávalót meghámozunk. A pindzsurt faedényben készítjük. A paprikát, paradicsomot és a padlizsánt fakalapáccsal durvára összetörjük, hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát, sót, olajat és az ecetet. Összekeverjük és néhány órán át hideg helyen tartjuk. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk bele. Lehűtve kenyérrel fogyasztjuk, vagy sültek mellé adjuk. Báránysült mellé kitűnő.
|
Vegyes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
50 dg paprika
25 dg kékparadicsom
30 dg uborka
só
étolaj
ecet
fl csokor kapor
ízlés szerint néhány paradicsom
A paprikát sütőlapon megsütjük, vékony héját eltávolítjuk, és összevágjuk. A kékparadicsomot is megsütjük, meghámozzuk, apró kockákra vagdaljuk, az uborkát is apróra szeleteljük. A paprikát és a kékparadicsomot összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, leöntjük olajjal, ecettel és 15 percig állni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk az uborkát és az apróra vágott kaprot. Jól elkeverjük és néhány szelet paradicsommal díszítjük.
. |
Sültpaprika-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
8 db paprika
1 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
só
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük és parázson vagy sütőben megsütjük, Héjukat lehúzzuk, csumájukat eltávolítjuk. (Ha a sült paprikákat megsózzuk és fél óráig letakarva tartjuk, könnyebben lehúzzuk a héját.) A paprikákat salátástálba rakjuk, leöntjük a fokhagymából, petrezselyemzöldből, olajból és ecetből készült salátalével. Nyárson sült húsok mellé kitűnő.
. |
Leskovaci saláta
Hozzávalók 4 személyre:
25 db nagyobb zöldpaprika
10 db csípős apró paprika
6 db nagy húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
A paprikákat (a nagyokat és a kicsiket) és a paradicsomot szárazon megsütjük. Amikor kihűltek, héjukat lehúzzuk és kockákra vágjuk, összekeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a salátát megsózzuk és ismét jól összekeverjük. Tálalás előtt jól lehűtjük. A leskovaci salátát húsok mellé adjuk.
. |
Ajvár
(sült, vegyes saláta)
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg húsos paprika
1 feferóni (nagyon erős kukacpaprika)
50 dg kékparadicsom
15 dg étolaj2 gerezd fokhagyma
só
ecet ízlés szerint
A jól megmosott és szárazra törölt paprikákat a főzőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, eltávolítjuk a csumáját. A kékparadicsomot hosszában félbe vágjuk, olajjal meglocsoljuk, megsütjük, ha kihűlt, meghámozzuk. A paprikát, feferónit és a kékparadicsomot húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a maradék olajat, ecetet és a zúzott fokhagymát. Az egészet felfőzzük, hogy besűrűsödjön, és még melegen üvegekbe rakjuk. Az üvegek töltésekor ügyeljünk, hogy légbuborék ne maradjon a masszában. Az ajvár tetejére egy réteg olajat öntünk, celofánnal lekötjük, az üveget megtöröljük és hűvös helyre tesszük. Azonnal is fogyasztható, de sokáig is eláll.
. |
Hagymás uborkasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
50 dg uborka
25 dg zöldhagyma
25 dg friss túró
10 dg tejföl
só
bors
apróra vágott petrezselyemzöld
Az uborkát meghámozzuk. magját eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük. A túrót lereszeljük vagy apróra vágjuk, és az összes hozzávalókat összekeverjük. A tejfölt megsózzuk, borsozzuk és közzé keverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tejfelt hozzákeverjük a salátához, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A hideg salátát tökös pite, főtt vagy sült csöves kukorica mellé fogyasztjuk.
kcal/kJ – 159/666 |
Szerbsaláta
Hozzávalók 5 személyre:
50 dg paradicsom
25 dg zöldpaprika
10 dg vöröshagyma
20 dg sajt
étolaj
só
bors
ecet
A paradicsomot, a vöröshagymát, paprikát vékony szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük, salátalével leöntjük, összekeverjük.
A salátát főleg roston sült hús mellé adjuk. Ízlés szerint csípős paprikát vagy feferónit is tehetünk bele.
. |
Burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 kg burgonya
3 tojás
20 dg főzőkolbász (vagy húskonzerv)
fél pohár joghurt
só
bors
vöröshagyma
A krumplit héjában megfőzzük, amikor kihűlt, meghámozzuk és karikára szeljük. A tojást keményre főzzük, a kolbászt néhány percre forró vízbe tesszük. A tojást is, a kolbászt is karikára vágjuk. Üvegtálba rétegesen rakjuk először a burgonyát, majd a kolbászt, végül a tojást, s addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Aki szereti, hagymát is szelhet közé. Leöntjük a joghurttal, zöldségzöldjével díszíthetjük. Tálalhatjuk salátaként, de főételnek is megfelel.
. |
Szilveszteri lencsesaláta
Hozzávalók:
1/2 kg lencse
1 konzerv kukorica
3 szál sárgarépa
2 fej hagyma
2 főtt tojás
olaj
egy citrom leve
só
bors
babérlevél
Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük.
Edd meg mindet, de előbb kattints ide: Mindmegette |
FRANCIA FEJES SALÁTA....
A salátát leveire szedve megmossuk, (ha lehet folyó viz alat) lecsurgatjuk, majd tiszta konyharuhába téve, levétől ki is nyomkodjuk, hogy száraz legyen. Metéltre vágjuk majd egy nagyobb edényben a hőtőbe tesszük.
Az öntet elkészítése:
Egy kis üveg - porcellán tálba teszünk egy púpos evőkanál mustárt, 1 dcl étolajat (oliva jobb) csipet borsot és sót, 2 evőkanál cukrot, ecetet annyit, hogy erősen savanyú legyen. Ezutan villával kevejük simára a masszát, végül tehetünk bele új vöröshagymát, szárával együtt apróra vágva (3-4 szálat), vizzel kissé hígíthatjuk. Hűtőben egy hétig biztosan eláll. A salátalevelek sem esnek össze olyan gyorsan, mint híg lébe úszva. Evés előtt mindenki tegyen a salátájára az öntetből ízlés szerint.
. |
Zellersaláta
Egy üveg- vagy porcellán tálba 1 dl joghurtot öntünk. Megtisztítunk egy közepes nagyságú zellergumót, és azonnal, hogy meg ne barnuljon, a reszelő legkisebb fokán a joghurtba reszeljük, s egy-egy kis lereszelt mennyiséget mindjárt elkeverünk a joghurttal. Amikor lereszeltük az egész mennyiséget, a saláta tetejére apróra vágott petrezselyem zöldet és zellerlevelet teszünk díszítésként. A salátát tetszés szerint sóval és pici borssal ízesítjük.
*** |
|