Témaindító hozzászólás
[10-1]
Karácsonyi felköszöntő puncs
(Wassail)
Hozzávalók:
1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.
. |
Hálaadásnapi tál
8-10 személyre:
3 csésze (75 cl) áfonyalé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikőr, 6 cl Crémede Framboise, jég
Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár
Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok
A puncsostálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat.
Jól összekeverjük, és tálalás előtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk.
. |
Forró Dylan-puncs
10 személyre:
1 3/4 csésze (42 cl) Tequila, 1 1/4 csésze (30 cl) Kahlua, 6 cl rum alapú kávélikőr, 4 csésze (kb. 1 liter) forró csokoládé, 0,5 liter friss tejszín (a puncs tetejére)
Pohár: egy nagy kancsó, 10 hőálló üvegpohár
Díszítés: frissen reszelt csokoládé
Az alapanyagokat a forró csokoládéval együtt egy lábasba vagy tálba öntjük, és jól összekeverjük. Forrón kínáljuk, és mindegyik pohár tetejére egy kevés tejszínt öntünk (vagy belekeverjük). A tetejüket megszórjuk reszelt csokoládéval.
. |
Forró banánpuncs
8 személyre:
2 érett banán, 2 csésze (50 cl) kókusztej, 1 csésze (25 cl) friss tejszín, 12 cl Créme de Bananes, 6 cl arany rum
Pohár: egy 1,5 literes hőálló puncsostál, 8 goblet
Díszítés: 3 karika banán koktélpálcikán, reszelt szerecsendióval megszórva.
Jobban mutatnak a poharak, ha a szélüket bevonjuk sárgára színezett kókuszreszelékkel. A banánt földaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Ne forraljuk.
Melegen kínáljuk. Hidegen is nagyon finom!
. |
Forró "Almáspite" puncs
4-6 személyre:
4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsostál, 4-6 hőálló pohár
A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz!
. |
Karácsonyi mézes pálinka
Hozzávalók:
4, 5 dl házi pálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)
Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.
*** |
Big Boy (shakerben)
1/2 konyak (vinyak)
1/4 curacao (narancslik?r)
1/4 limonádé
***
Gino 22 (shakerben)
1/2 mandarinetto
2/3 martini vermut dry
2/3 gin
Dekoráció: zöld cseresznye, friss menta
***
Istra Amici (shakerben)
1/4 manderinetto
1/2 gin
1/4 martini vermut dry, 1 csepp Istra keser?
Dekoráció: mandarinszelet, friss menta
***
Barbara (shakerben)
1/3 kakaólikőr
1/3 tejföl
1/3 vodka
***
Fiesta (bárpohárban)
1/3 diópálinka
1/3 tequila
1/3 limonádé
3 csepp anisetta, cseresznye
***
Apricot (shakerben)
1/2 apricot brandy
1/4 fanta-narancs
1 csepp gin
***
After Diner (shakerben)
1/2 curacao (narancslikőr)
1/2 apricot brandy
***
Copacabana (shakerben)
1/2 apricot brandy
1/4 cointreau likőr
1/4 konyak (vinyak)
1/3 limonádé
Dekoráció: narancs-szelet
***
Martini Sweet (bárpohárban)
2/3 martinivermut bianco
1/3 gin
1 csepp grenandine
Dekoráció: cseresznye
***
Alexander (shakerben)
1/3 konyak (vinyak)
1/3 kakaólikőr
1/3 tejfel
|
Glassic (shakerben)
1/2 konyak (vinyak)
1/6 maraszkino
1/6 curacao (narancs)
1/6 limonádé
Dekoráció: cseresznye
***
Pink Rose (shakerben)
2/3 gin
1 tojásfehérje
1 bárkanál grenandine szörp
1 bárkanál tejszín
1 bárkanál limonádé
***
Rose (shakerben)
1/2 gin
1/4 vermut
1/4 grenadine szörp
***
LOLA (shakerben)
1/3 vodka lemon
1/3 cointreau
1/3 martini vermut dry
meggy
|
Lady Diana (shakerben)
1/3 vodka
1/3 mentol
1/3 batide de coco (kókuszlikőr)
A kész koktélra csokoládét reszelni
***
Almás ital
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl almapálinka
1,5 dl almabor
8-8 mentalevél
2 gombóc almafagylalt
3 vékony gerezd alma
Elkészítés:
A pálinkát egy hosszú pohárba öntjük. Feltöltjük az almaborral,
beledobjuk a mentaleveleket, és elkeverjük. A fagylaltot is
beletesszük, a pohár szélét almagerezdekkel diszítjük, és kínáljuk.
Munka: kb. 5 perc
Fogyasztható: kb. 5 perc múlva
1 pohár: 224 kcal
*** |
|